23 juni 2021

Bijbemesting en inzet van bladmeststoffen

Dankzij het mooie weer van de afgelopen weken en het vocht wat aanwezig was, zijn de gewassen hard gegroeid. Hierdoor wordt er op dit moment veel mineralen en vocht opgenomen door de plant.  Bijbemesting en gewasverzorging verdienen daarom aandacht, zeker bij hoge temperaturen en instraling. Bij temperatuurschommelingen, hoge verdamping en instraling kost het de plant veel energie om water en voldoende mineralen op te nemen en aan de groei te blijven. Ook de grote hoeveelheden neerslag die plaatselijk zijn gevallen, kunnen zorgen voor het minder beschikbaar zijn van mineralen.

Voldoende mineralen beschikbaar voor de wortel

Stikstof en kali moeten voldoende aanwezig zijn. Ondanks een goede basisbemesting kan het nodig zijn om aanvullend stikstof en kali bij te bemesten. Zeker op percelen die veel beregend zijn of waar grote hoeveelheden neerslag zijn gevallen, is de kans aanwezig dat een gedeelte van de basisbemesting stikstof en kali niet meer beschikbaar is. Ook de beschikbaarheid van magnesium en zwavel is belangrijk en zien we de laatste jaren teruglopen. Om hier een goed beeld van te krijgen bieden wij een checkanalyse aan via ons PT+ (Precisieteelt Plus) teeltsysteem. Informeer naar de mogelijkheden bij uw adviseur.

Voor bijbemesting zijn de volgende meststoffen beschikbaar:

Meststof N K2O MgO So3 Chloorhoudend
NK 16-0-30 16 30 Ja
NK 14-0-24 14 24 2 25 Nee
.
Kali 60 60 Ja
Kornkali 40 6 12 Ja
Patentkali 30 10 20 Nee
Kaliumsulfaat 50 45 Nee
.
Kieseriet 25 50 Nee

Toelichting meststoffen

Een samengestelde meststof van stikstof en kali, eventueel met magnesium en zwavel (NK 16-0-30/NK 14-0-24), is uitermate geschikt voor de bijbemesting. Chloorhoudende meststoffen kunnen een drukkende werking hebben op de groei van de plant en op het onderwatergewicht in aardappelen. Hou hier rekening mee met uw meststoffenkeuze.

Bijbemesting via het blad

Wanneer u uw gewas onder kritische omstandigheden extra wilt ondersteunen in de groei, dan is het inzetten van een stikstofbladmeststof efficiënt. Wanneer het gewas zich gaat richten op het vormen van knollen, bollen of wortels, dan is de sterkste bladgroei achter de rug en is het van belang om de bladmassa vitaal te houden. Ook heeft het gewas stikstof nodig om de vorming van knollen, bollen en wortels goed te laten ontwikkelen. Bij stikstofbemesting via het blad wordt een kleine hoeveelheid stikstof uiterst efficiënt door de plant benut. Hierdoor kunt u stikstofruimte besparen voor andere toepassingen op uw bedrijf. Als het gaat om stikstofbemesting via het blad is ureum de stikstofvorm die via het blad wordt opgenomen. Daarnaast hebben stikstofbladmeststoffen de volgende voordelen:

  • Gelijkmatige verdeling ook bij grotere werkbreedtes
  • Toepassing in combinatie met fungicide bespuitingen
  • Werkt ook onder droge omstandigheden, opname is niet afhankelijk van vocht
  • Stikstofgift kan over meerdere keren worden toegediend daardoor heb je het stuur in handen
  • Geen bladschade zoals bij strooien kan ontstaan

Powerleaf Quattro Plus bevat naast stikstof ook calcium, magnesium en mangaan.

  • 232 gr/ltr N op basis van ureum
  • 77 gr/ltr Ca
  • 19 gr/ltr MgO
  • 3,90 gr/ltr Mn
  • Aminozuren (deze zorgen voor een goede uitvloeiing op het blad en daardoor een betere opname. Ook zijn aminozuren belangrijke bouwstenen voor cel opbouw (=groei))

Advies

Toepassen in een dosering van 20 – 40 ltr/ha. Kan meerdere keren worden toegepast vanaf knol- en bolvorming. Hou in pootgoed de laagste dosering aan wanneer u met olie spuit.

Powerleaf Mangaan/Magnesium

Wanneer er voldoende stikstof beschikbaar is en de groei goed op orde is, kan het gewas vitaal gehouden worden met Powerleaf Mangaan/Magnesium.

Powerleaf Mangaan/Magnesium bevat:

  • 41 gr/ltr Mn (mangaan)
  • 110 gr/ltr MgO (magnesium)

Advies

Toepassen is een dosering van 5,00 ltr/ha. Kan meerdere keren worden toegepast vanaf knol- en bol vorming.

Powerleaf Kali

Op percelen met een lage kali bodemvoorraad (K-CEC), lage kalibeschikbaarheid (K-PAE) of onder droge omstandigheden, kan de plant moeite hebben om voldoende beschikbare kali op te nemen. Bij een kalitekort stagneert de vochthuishouding in een plant. Om de vochthuishouding/kalitoestand in een plant weer op gang te brengen kunt u Powerleaf Kali toepassen. Zorg wel dat op percelen met een lage K-CEC en K-PAE de basisbemesting op orde is.

Powerleaf Kali bevat:

  • 25% K20
  • 42% SO3

Advies

Toepassen in een dosering van 5,00 ltr/ha. Kan meerdere keren worden toegepast vanaf knol- en bolvorming. Bij het volledig vervangen van bijbemesting via korrelbemesting; 3x toepassen.

Algemene toepassingsvoorwaarden bladmeststoffen

  • Spuit met een fijn druppel in 200 – 400 ltr water
  • Spuit altijd op een droog gewas
  • Spuit bij temperaturen boven de 25oC bij voorkeur in de avond of vroeg in de ochtend
  • Onze bladmeststoffen zijn onderling mengbaar met elkaar
  • Informeer bij uw teeltadviseur naar de maximale dosering bij mengingen

 

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.