02 juli 2021

Toepassing bladmeststoffen en plantversterkers in suikerbieten

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat een gezond bladapparaat van belang is in de teelt van suikerbieten om aantasting door bladschimmels te verminderen. Een vitale plant is minder vatbaar. Zeker met het eenzijdige middelenpakket voor bladschimmels in suikerbieten is het dus van belang om het bladapparaat gezond te houden. Wanneer u een fungicidebespuiting uitvoert, overweeg dan om bladmeststoffen of plantversterkers toe te voegen. Hieronder geven wij een aantal opties weer.

 

Stevigheid en bladgroen stimuleren
Door bitterzout (zwavel en magnesium) mee te spuiten maakt u het gewas steviger en stimuleert u de aanmaak van bladgroenkorrels. Advies:

10 kg Bitterzout vast
20 ltr Bitterzout vloeibaar

 

Bladgroei en bladgroen stimuleren
Met Powerleaf Quattro in een dosering van 25 ltr per ha geeft u het gewas 6 kg N mee om de bladgroei te stimuleren wanneer de kleur of hoeveelheid loof achter blijft. Daarnaast geeft u 500 gr Magnesium, 100 gram Mangaan en 2000 gram Calcium. Advies:

25 ltr Powerleaf Quattro

 

Gewasweerbaarheid verhogen
Door de gewasweerbaarheid te verhogen versterkt u het bladapparaat waardoor het minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Als van Iperen onderzoeken wij een aantal opties in de teelt van suikerbieten

1.

 

 

 

 

 

Inzet van aminozuren en zeewierextract i.c.m. spoorelementen
Aminozuren zijn een belangrijke schakel in de vorming van eiwitten die belangrijk zijn voor de celopbouw (=groei). Vooral onder droge omstandigheden zorgt de inzet van aminozuren voor een betere doorgroei van de gewassen.Zeewierextract bevat een hoog gehalte aan planthormonen (citokinine en auxine) die zorgen voor soepele celwanden waardoor een plant zijn huidmondjes beter kan openen en sluiten en daardoor zich beter kan wapenen tegen hitte en koude.Ook een tekort aan spoorelementen kan de groei stagneren, Stimuplant Multimix bevat naast aminozuren en zeewierextract ook Mangaan, Zink, Borium, Koper, Ijzer en Molybdeen. Advies:
5,00 ltr Stimuplant Multimix
2. 

 

Inzet van Silicum voor stevigere celwanden
Silcium is van belang bij de opbouw van het houtvatenstelsel en celwanden en activeert het immuunsysteem. Ook zorgt Silicium ervoor dat nutriënten beter verdeeld worden in de plant, wat zorgt voor een optimale gezondheid en daarmee een sterk en weerbaar gewas tegen invloeden van buitenaf. Advies:
0,25 ltr Stimucrop Siligreen
3.

 

Inzet van Plantenextracten om natuurlijke weerbaarheid van de plant te versterken   
Stimuplant Isomax bevat een vijftal planteigen stoffen die de plantweerbaarheid verhogen. Zeer positieve ervaringen mee vanuit de fruitteelt. Advies:
4,00 ltr Stimuplant Isomax
4.  Inzet van Zwavel, Mangaan en Koper
Drie elementen die van belang zijn voor de aanmaak van afweerstoffen en in de wondheling. Advies:
2,00 ltr Powerleaf Zwavel  +                                                                                 
0,35 ltr Powerleaf Koper    +                                                                                       
1,50 ltr Powerleaf Mangaan Plus

Voor al deze toepassingen geldt: Meerdere keren toepassen in combinatie met de fungicidebespuiting in suikerbieten. Overleg met uw adviseur wat het beste past op uw bedrijf en in uw situatie.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.