21 juli 2021

Aardappelen – schimmelbestrijding

De druk van phytophthora neemt deze week weer wat af nu de temperaturen omhooggaan. Toch zijn de meeste telers snel door hun Zorvec blok heen, door het korte interval. Het is belangrijk om de juiste middelen te kiezen om tot het einde van het seizoen te komen. Het Ranman Top blok kan het beste tot het einde van de teelt bewaard worden.

Voor de meeste telers zal daarom een aantal bespuitingen met Infinito voor de hand liggen. Planet Proof telers kunnen dit echter niet toepassen vanwege de hoge actieve stof. Deze telers kunnen daarom beter voor een blok met Kunshi en Canvas kiezen. Advies:

Planet proof:

Kunshi 0,50 kg/ha
+
Canvas 0,30 ltr/ha

Vervolgens:

Ranman Top 0,50 ltr/ha

Bij aanwezige phytophtora:

Ranman Top 0,50 ltr/ha
+
Proxanil 2,00 ltr/ha

of

Infinito 1,60 ltr/ha
+
Curzate Partner 0,20 kg/ha

 

Alternaria

Dit seizoen is er ook een nieuw middel beschikbaar om de alternaria te bestrijden in aardappels. In gevoelige rassen is het erg belangrijk om hier vanaf nu aandacht aan te besteden. Een alternariabestrijding om de 14 dagen is verstandig. Advies:

Propulse 0,45 ltr/ha
of
Narita 0,50 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.