21 juli 2021

Uien – trips

Nu de graan- en graszaadoogst van start is gegaan en de temperaturen omhooggaan, neemt ook de druk van trips in uien toe. We zien in de gewassen ook dat er veel volwassen tripsen aanwezig zijn. Deze gaan nu volop opzoek naar nieuwe waardgewassen om in te overleven. Met de hoge temperaturen kunnen deze zich ook snel vermeerderen in het gewas.

Nu de uien volop aan het bollen zijn, veranderen de spelregels qua tripsbestrijding ook. Tijdens het bollen zal de sapstroom van de uien meer neerwaarts dan opwaarts systemisch zijn. Dit wil zeggen dat Batavia onvoldoende naar de nieuwe groeipunten zal worden getransporteerd. Het is daarom belangrijk om in dit stadium, rondom de gras- en graanoogst met invliegende trips, te kiezen voor het juiste middel. Dit zijn vooral middelen die een contactwerking hebben of lokaal systemisch zijn. Hieronder vallen Tracer of Benevia. Belangrijk is wel dat deze middelen komen op de plaatsen waar de tripsen zich bevinden. Dit is onderin de schacht van de uien. Spuiten met veel water en grove druppels is aan te raden voor een goede indringing. Let op! Benevia mag alleen worden toegepast met specifieke spuittechniek! Spuit met 350-400 ltr water/ha. Advies:

Tracer 0,20 ltr/ha
+
Designer 100 ml/100 ltr water

of

Benevia 0,75 ltr/ ha
+
Astuss (olie) 0,75 – 1,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.