27 juli 2021

Aardappelen – ziektedruk

Ook in de aardappelen blijft de ziektedruk de laatste periode hoog. We zien dit ook op percelen die biologisch geteeld worden, waar geen resistente rassen staan. Op veel plaatsen zijn deze reeds gebrand vanwege de hoge phytophthora druk. Ook in gangbare percelen is het momenteel nog steeds te vinden. Door de hoge druk blijft het belangrijk om een goed gesloten schema te hanteren.

Met het huidige wisselvallige weer is een interval van de “normale” middelen zoals Infinito en Ranman een week. Voor de Zorvec kan een iets langere periode worden gerekend; maximaal 9 dagen. Advies:

Infinito  1,50 ltr/ha 

Planet proof:

Kunshi  0,50 kg/ha   + 
Canvas  0,30 ltr/ha 

Vervolgens:

Ranman top  0,50 ltr/ha 

Bij aanwezige phytophthora:

Ranman top  0,50 ltr/ha 
Proxanil  2,00 ltr /ha 
Of
Infinito  1,60 ltr/ha 
Curzate Partner  0,20 kg/ha 

Alternaria

Dit seizoen is er ook een nieuw middel beschikbaar om de alternaria te bestrijden in aardappels. In gevoelige rassen is het erg belangrijk om hier vanaf nu aandacht aan te besteden. Een alternaria bestrijding om de 14 dagen is verstandig. Advies:

Propulse  0,45 ltr/ha 
Of
Narita  0,50 ltr/ha 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.