27 juli 2021

Zaaiuien – schimmeldruk

De zomer van 2021 van is tot op heden afwijkend van de voorgaande jaren. Voornamelijk omdat er zeer regelmatig neerslag valt in de diverse gebieden. Daarnaast zijn de nachten ook vaak erg nat. De combinatie van regelmatig neerslag, natte nachten en relatief veel loof is erg gevaarlijk. Valse meeldauw en bladvlekken krijgen hierdoor snel de kans om het gewas toch te infecteren. We zien daardoor van Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen momenteel valse meeldauw in de uien. Dit ondanks dat er door veel telers een gesloten schema gehanteerd wordt. De druk is dusdanig hoog dat diverse middelen het onder deze omstandigheden niet redden.

Zet een sterk middel in

Zorg daarom onder de huidige omstandigheden dat er sterke middelen worden ingezet om het gewas gezond te houden. Onder de huidige omstandigheden is het verstandig om systemische middelen in te zetten.

Mancozeb

Veel telers hebben momenteel het grootste deel van hun mancozeb opgebruikt. Mocht dit nog niet zo zijn, bewaar dit dan tot het einde van het seizoen.
Voeg bij bespuitingen met mancozeb altijd een uitvloeier/hechter toe. Momenteel zien we duidelijk de toegevoegde waarde van Designer in de uien. Deze uitvloeier en hechter werkt erg goed onder de wisselvallige omstandigheden. Hierdoor blijft de mancozeb langer op het gewas gehecht en krijgt meeldauw minder kans om het gewas te infecteren. Advies bij het gebruik van Mancozeb:

Designer 0,15 ltr/ha

Advies:

Orondis plus 0,20 ltr/ha  +
Amistar 1,00 ltr/ha

Bij aanwezige meeldauw in het gewas zijn er weinig mogelijkheden. Heeft u nog Fubol gold staan, dan is dit samen met Fandango een sterke combinatie. Als dit niet meer voorhanden is, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld Zorvec Endavia met Fandango.

Fubol gold 2,00 kg/ha +
Fandango 1,00 ltr/ha 
Of
Zorvec endavia 0,50 ltr/ha +
Fandango 1,00 ltr/ha

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.