12 oktober 2021

Reinigen fertigatiesysteem

Op dit moment hebben we te maken met een wisselvallig weertype. Het einde van de pluk komt op steeds meer bedrijven in beeld. Wanneer de drukte rondom de pluk achter de rug is, kunt u aandacht besteden aan andere zaken zoals het reinigen van het fertigatiesysteem.

Wanneer het gaat om het fertigatiesysteem kennen we anorganische verontreiniging (zouten) en organische verontreiniging (groene aanslag). Wanneer deze verontreiniging in het systeem achter blijft, kan dit in het volgende seizoen problemen geven in de vorm van verstoppingen.

U kunt Salpeterzuur inzetten om de zouten die in het systeem aanwezig zijn op te lossen. Daarnaast kunt u waterstofperoxide gebruiken om de organische verontreiniging aan te pakken. Gebruik een combinatie van 3% salpeterzuur en 3% waterstofperoxide. Wij adviseren deze oplossing 24 uur in de leiding te laten staan en vervolgens de leidingen en de druppelaars door te spoelen met schoon water en af te tappen.

Wanneer tijdens het seizoen alleen leidingwater of water uit de landbouwleiding is gebruikt, kunnen de eerder genoemde concentraties wat naar beneden worden bijgesteld.

N.B. Sluit de eventuele pH-voelers af. Deze kunnen door dit mengsel aangetast worden! Na de reiniging de pompen aftappen, filters verwijderen en het systeem vorstbestendig maken.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.