26 januari 2022

Aardappelbewaring

Op veel plaatsen zien we wat leven komen in de aardappels. Door de hoge luchtvochtigheid van de laatste weken, kon er weinig tot niet met buitenlucht geventileerd worden. Er ontstond al snel een condens laag. Vooral in de condens laag zien we de aardappels als eerste kiemen. Om dit tegen te gaan kunt u de ventilatoren op zuigen te zetten. Hierdoor wordt het vocht door de hoop heen afgezogen of in de onderlagen verdeeld. Een droog product en een lage temperatuur geven een win-win situatie voor wat de kiemremming betreft.

Zorg bij het toepassen van kiemremmingsmiddelen voor een compacte ruimte. Dit geeft het beste effect. Zorg ook voor een droge ruimte. Dit is van belang om eventueel verminderde werking of schade tegen te gaan.

Bij het inzetten van kiemremmingsmiddelen is het belangrijk dat u eerst de status van de partij goed opneemt. Wanneer er rot aanwezig is, is het niet verstandig om 1,4 Sight toe te passen aangezien er dan nog zeer regelmatig extern geventileerd wordt. Op deze manier vervluchtigd de concentratie.

Zet 1,4 Sight vooral preventief in voor de beste werking en een ruim interval. Voor het afbranden van kiemen kunt u Argos of Biox-M inzetten. Allebei de producten hebben een afbrandende werking.

Beluchtingsadvies na het toepassen van kiemremmingsmiddelen:

1,4 Sight
Houdt de bewaring minimaal 72 uur gesloten, alleen enkele keren per dag intern ventileren. Zorg vervolgens dat de concentratie in de bewaring zo hoog mogelijk blijft, door zo min mogelijk met buitenlucht te ventileren. Voor het verversen van CO2 is 10 minuten extern ventileren voldoende. Voor het terug koelen van het product is het belangrijk om hiervoor de beste momenten te gebruiken.

Argos
Naventileren (intern), totdat de nevel grotendeels weg is. Houd vervolgens de bewaring 36 uur gesloten voor een optimale opname van Argos in de kiemen. Langer dichthouden geeft in geval van Argos geen beter effect.

Biox-M
Naventileren (intern), tot nevel grotendeels is verdwenen. Houdt de bewaring circa 48 uur gesloten.

Heeft u vragen, neem contact op met u adviseur of een van de bewaarspecialisten.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.