25 mei 2022

Organische Meststoffen

Organische meststoffen zijn de belangrijkste pijlers als het gaat om bodemvruchtbaarheid. Het is voedsel voor het bodemleven, zorgt voor een losse bodemstructuur en het voorziet de bodem van mineralen elementen. Bij organische mest is de keuze voor de juiste bron van groot belang. Door jarenlange ervaring en het werken met vaste leveranciers hebben wij goed in beeld wat de kwaliteiten van de verschillende organische meststoffen zijn. Op basis van uw wensen en teeltdoel, helpen wij u bij het bepalen van uw strategie rondom organische mest. Wij kunnen u voorzien van diverse soorten: drijfmest, vaste mest, champost en compost binnen de geldende wet- en regelgeving.

.

Ervaring afgelopen voorjaar

Wat we afgelopen voorjaar in de organische mest-markt hebben gezien, hebben we in geen jaren gezien. Dit kwam mede doordat de kunstmest prijzen erg hoog waren. Ook de derogatie is nog steeds niet toegekend. Ondanks het droge weer en de vele werkbare dagen was de vrachtwagen capaciteit te laag om de silo’s en de sleepslang volop aan de gang te houden.

.

Voor komende zomer zien we in de huidige meststoffenmarkt weer eenzelfde situatie ontstaan. Ook voor de vaste organische meststoffen loont het om niet te wachten tot de oogst van het land is, maar alvast een bult aan te leggen in uw perceel / stortplek. Neem tijdig contact op met uw vertegenwoordig om naar de mogelijkheden te kijken en laat tijdig uw bemestingsruimte en aanvoerruimte opnieuw berekenen. Zodat er geen ruimte verloren gaat en de dierlijke stikstof/ stikstof totaal en fosfaat volledig zijn benut, bedrijfsbreed.

.

We helpen u graag bij uw keuze op bemestingsgebied. Raadpleeg uw vertegenwoordiger.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ardon Verschoor (tel. 06 – 51 78 95 69).

.

Organische stofhandleiding

Begin 2019 heeft Van Iperen de Organische stofhandleiding uitgebracht. Een praktische handleiding voor organische stofbeheer. Interesse? U kunt de handleiding hier aanvragen.

.

Bodem en akkerbouw

Als vervolg op de Organische stofhandleiding hebben we eind 2020 de Bodemlevengids uitgebracht. Deze gids beschrijft het bodemleven, de belangrijke functies die het bodemleven heeft en het effect dat landbouwkundige handelingen op het bodemleven hebben. We geven tips en handvatten om zo goed mogelijk bodemlevenvriendelijke landbouw te kunnen bedrijven. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Dan kunt u de gids hier aanvragen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.