25 mei 2022

Suikerbieten

Na de regen van de afgelopen tijd zien we dat de onkruiden veel beter reageren op de LDS-bespuitingen. Doordat de waslaag van de onkruiden door de neerslag wat minder afgehard is, is het niet meer noodzakelijk om met hoge doseringen olie te spuiten in de mix. Verder is goed te zien dat de bieten dankbaar reageren op de regen en met een flinke snelheid loof ontwikkelen. Als er nog Dual Gold gespoten moet worden als bodemherbicide, is het verstandig om dat deze week te doen. Bij sommige latere percelen zal er nog meer tijd voor zijn, maar een groot gedeelte van de percelen zal binnenkort het veld dicht hebben. Op percelen waar veel wortelonkruid aanwezig is, zijn nu de omstandigheden ideaal om Lontrel toe te passen. Advies per ha:

Nymeo / Goltix  0,50 – 1,00 ltr +
Powertwin  0,75 – 1,00 ltr/ha +
Astuss olie  0,75 – 1,00 ltr/ha

.

Eventueel toevoegen:

Safari  20 – 25 gram (varkensgras, groter onkruid) 
Astrix/Corzal  1,00 – 2,00 ltr op grotere melde

.

Toevoegen als bodemmiddel:

Dual Gold 0,50 – 0,75 ltr (totaal max. 1,50 ltr/ha) of
Tanaris 0,30 – 0,60 ltr

.
Toevoegen bij wortelonkruid:
.

Lontrel  0,50 – 1,00 ltr (groeizame omstandigheden tegen witlofopslag, akker(melk)distel, varkensgras)

.

Op veel percelen is er al een luisbestrijding uitgevoerd. Toch worden er nog steeds luizen waargenomen. Het is belangrijk om regelmatig het gewas te controleren. In het begin van de teelt is de schadedrempel voor het bestrijden van luizen het laagst. Zorg er dus voor dat in die periode de luizen zo min mogelijk kans krijgen om zich in het gewas te vestigen en virus in het gewas te brengen en te verspreiden. Teppeki mag één keer per teelt worden ingezet en zal op de meeste percelen al een keer gespoten zijn. Dit jaar heeft Batavia weer een vrijstelling voor in de suikerbieten. Onder de huidige omstandigheden kan Batavia goed in de plant worden opgenomen, waardoor een optimaal effect bereikt kan worden. Naast Batavia heeft ook Closer een vrijstelling gekregen voor in de bietenteelt. Closer mag één keer per teelt worden toegepast en kan, net als Batavia, gecombineerd worden met LDS. Van Closer is bekend dat het een sterke ‘knock-down’ werking heeft. Dit houdt in dat kort na het spuiten de luizen al onschadelijk zijn. Wanneer er een explosieve toename van luizen in het perceel is, is het advies om Closer toe te passen, vanwege het snelle effect. Advies per ha:

Batavia  0,45 – 0,75 ltr  of
Closer  0,20 ltr

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.