25 mei 2022

Uien – aanvullen bodemherbiciden

Op veel plaatsen is de laatste tijd onder droge omstandigheden een contactbespuiting uitgevoerd voor de aanwezige onkruiden in uien. Hierdoor zijn de meeste percelen uien relatief schoon. Om tot het einde van de teelt schoon te blijven, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid bodemherbiciden aan te vullen. Dit kunt u het beste doen als de grond vochtig is.

.

Onderstaande tabel geeft weer wat de maximale dosering van ieder middel is en hoe vaak het toegepast mag worden.

**Dual Gold-gebruik op zandgronden en in grondwaterbeschermingsgebieden is niet meer toegestaan. Gebruik hiervoor de zandzoeker app. Advies:

Wing P 0,50 – 0,75 ltr/ha +
Boxer 0,50 – 0,75 ltr/ha

.

Nu het wat vochtiger is, is het een goed moment om de grassen te bestrijden in de uien. Advies:

Centurion Plus  1,50 – 2,00 ltr/ha  (bij kweek en groot straatgras verhogen naar 2,00 ltr/ha)

.

Met de toepassing van bodemherbiciden kunt u ook gemakkelijk wat sporenelementen geven aan de uien. Vooral borium is belangrijk om toe te passen. Advies:

Powerleaf Borium 2,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.