13 juni 2022

Elke plant is klaar voor de vensterbank

"Duurzaam telen is een keuze, die je uit overtuiging moet maken"

Een metershoge druppelvormige display, met kleurrijke bloemen erop afgebeeld, omsluit de toegangsdeuren van de hoofdvestiging van Bunnik Plants. Het symboliseert de drijfveer en ambitie van dit  Bleiswijkse familiebedrijf: ‘In elk huis een Bunnik Plant!’ “Bunnik  Plants is echt een uniek bedrijf, vooruitstrevend en met oog voor de medewerkers. Iedereen hier doet ertoe en krijgt veel verantwoordelijkheid,” zegt hoofd teelt Nick van den Berg. “Elke medewerker weet precies wát hij of zij moet doen, maar hoe en  wanneer bepaal je voor een groot deel zelf. Ook is er veel ruimte om je persoonlijk en vakinhoudelijk te ontwikkelen. Dat zorgt voor veel uitdaging, een hoge betrokkenheid en een prettige werksfeer.”

Ontzorgen
Het bedrijf telt twaalf teeltspecialisten, die door Nick worden  aangestuurd. “Wij telen groene kamerplanten op ruim 26 hectare, verdeeld over zeven locaties. Per week worden er een miljoen nieuwe planten afgeleverd. Elke plant die onze kwekerij verlaat, is klaar voor op de vensterbank. Daarmee ontzorgen wij onze afnemers. Voor die toegevoegde waarde zijn wij altijd op zoek naar de laatste trends en zijn we niet zelden trendsetter.”

Duurzaam in de praktijk
Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Nick vertelt dat het bedrijf in 2015 het eerste glastuinbouwbedrijf was met 1,7 hectare glas waarop 5.500 zonnepanelen zijn geïnstalleerd, goed voor ruim 1,4MW. Het bedrijf gebruikt nauwelijks gas, maar warmte uit het RoCa-netwerk wat deels bestaat uit warmte afkomstig van de AVR afvalverbrandingsovens. De CO2 die nodig is, komt van de raffinaderijen op de Maasvlakte. ‘Elke plant is klaar voor de vensterbank’ De gewasbescherming gebeurt voornamelijk biologisch. Alles is erop gericht planten zo duurzaam mogelijk te telen. “We vinden het belangrijk dat onze onderneming op alle manieren bijdraagt aan een betere wereld. En dat mensen blij worden van onze producten!”

Werken met Greenswitch
Het is niet verwonderlijk dat het idee van Greenswitch® enthousiast bij Bunnik Plants werd ontvangen. Volgens Nick vormt de inzet van deze meststof een belangrijk puzzelstukje in het grote geheel van duurzaam telen van groene kamerplanten. “Vanuit de markt is er nog geen vraag naar duurzaam geproduceerde meststoffen. Wellicht komt dat wel een keer, maar dat zijn wij – dankzij deze nieuwe productiemethode van Van Iperen – nu voor. We hebben het inmiddels al bij enkele afnemers gepresenteerd.” Bunnik is naast Hoogeveen Plants het eerste bedrijf dat met Greenswitchin zee is gegaan. Nick: “Henk van der Meer, Erik Noordam en Dick Breugem van Van Iperen hebben het hier geïntroduceerd. Het was voor ons nieuw. Hier hadden we nog niet eerder aan gedacht. Inmiddels werken we er nu vijf maanden mee, voorlopig alleen op een van onze zeven locaties. Daarbij gaat het om ongeveer tien procent van de totale productie. Ondanks dat we nog in de experimentele fase zitten, kunnen we concluderen dat het kwalitatief goed is. Het doet wat het moet doen. We zien geen verschil met de traditioneel geproduceerde kalisalpeter.”

Passend concept
Henk van der Meer: “Vanaf het begin hebben we tegen elkaar gezegd: ‘Dit is echt iets voor Bunnik Plants’. Het concept past  naadloos in het denken over duurzaamheid bij deze teler. Ook als het meer kost, want dat is natuurlijk wel het geval.” Nick: “We zijn
blij dat Van Iperen hiermee bij ons kwam. Dit past inderdaad bij onze visie. We zijn al heel lang klant bij hen, omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en duurzaamheid binnen ons bedrijf.” Erik Noordam: “De concentratie van Greenswitch is  lager dan van kalisalpeter, dus je hebt meer liters nodig voor dezelfde hoeveelheid meststof. En dat houdt een aantal telers tegen. De meesten vinden het een geweldig mooi idee, maar de prijs weerhoudt hen om het zelf ook te gaan gebruiken. Duurzaam telen is een keuze, die je uit overtuiging moet maken. Dat is bij Bunnik echt het geval.”

Een echte oplossing
“Grondstoffen worden natuurlijk steeds schaarser en de (energie)kosten om meststoffen te produceren steeds hoger. We verwachten dan ook dat in de toekomst Greenswitch een belangrijke oplossing wordt in de vraag naar vloeibare meststoffen, temeer  omdat het CO2 neutraal geproduceerd wordt. Met dit concept kunnen we een significante oplossing bieden voor het mestoverschot in de rundveehouderij.” Nick: “Het is belangrijk dat we dit verhaal ook bij de consument krijgen. Mensen zijn echt wel bereid om meer te betalen als ze weten dat een plant duurzaam is geproduceerd. Maar je moet dat verhaal dan wel vertellen. Bij veel van onze planten vind je op het blad nog wat restmateriaal terug van de biologische bestrijding. Dat ziet er iets minder mooi uit, maar je kunt het er gewoon afblazen. Vertel je het achterliggende verhaal, dan doet niemand daar moeilijk over.”