13 juni 2022

Overbemesting

Op dit moment naderen we het einde van de celdelingsperiode en daarmee ook het begin van de celstrekkingsperiode. Concreet betekent dit dat het zo langzamerhand tijd wordt om een plan te maken voor het uitvoeren van een eventuele overbemesting. Omdat met name de perenpercelen niet overal even vol hangen, zal er in sommige situaties per perceel een strategie moeten worden bepaald.

.

Een voor de hand liggende eerste stap is om concreet in beeld te brengen hoe het staat met de opneembaarheid van diverse nutriënten vanuit de bodem. Dit kan worden gedaan door het gebruiken van de BodemCheck. Deze analyse geeft op basis van een grondmonster een beeld van de opneembaarheid van een breed scala aan verschillende nutriënten. Op deze manier ontstaat er meteen ook inzicht voor wat betreft de vraag op welke punten hierin doormiddel van bemesting nog moet worden bijgestuurd. Telers die de mogelijkheid hebben om te fertigeren, kunnen dit gebruiken als input voor het aanpassen van de het fertigatieschema.

.

Een andere mogelijkheid is om N-mineraal monsters te (laten) nemen van uw percelen. Dit geeft inzicht in de opneembaarheid van stikstof vanuit de bodem. In de praktijk kunnen op basis van dit soort monsters soms behoorlijk verschillen naar voren komen. Afhankelijk van het groeiniveau van het gewas en de vruchtdracht kan er soms al worden volstaan met een beperkte stikstofgift. Ook soms behoorlijke hoeveelheden neerslag die we hebben gehad zorgt voor extra mineralisatie waardoor er van nature al meer stikstof beschikbaar komt.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.