14 juli 2022

Voorkomen van zonnebrand

Rondom het komende weekend worden tropische temperaturen voorspeld. Concreet betekent dit ook dat de kans op het ontstaan van schade als gevolg van zonnebrand ook aanwezig is. Afhankelijk van de mogelijkheden op uw bedrijf kunt u maatregelen nemen om het ontstaan van schade door zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Beregenen
    Wanneer u de beschikking heeft over voldoende water van goede kwaliteit, kunt u dit doormiddel van beregening inzetten voor het koelen van het gewas. Start zodra de temperatuur oploopt tot ongeveer 30 ⁰C en de verwachting is dat deze nog verder door zal stijgen. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat er niet te vroeg wordt gestopt met beregenen. Dit kan namelijk schade door zonnebrand in de hand werken.
    .
  • Stel zomersnoei en dunning uit tot een periode met minder hoge temperaturen.
    .
  • Stel het maaien van de grasbanen uit. Lang gras verdampt meer vocht, dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in de boomgaard. Aanvullend hierop komt er minder zonlicht direct op de bodem, hierdoor droogt de bodem minder snel uit. Beide punten dragen bij aan het minder snel ontstaan van schade als gevolg van zonnebrand.
    .
  • Verlaag bij fertigatie de EC onder omstandigheden met 30 ⁰C en warmer. Door de meststoffen te verdelen over een grotere watergift kan het gewas gemakkelijker meer vocht verdampen en daardoor wat afkoelen.
    .
  • Terughoudend met bladvoeding, zwaardere mixen bladvoeding kunnen te scherp worden voor het gewas.
    .
  • Spuiten van Dimmer
    Door Dimmer in te zetten worden de vruchten minder gevoelig voor zonnebrand. Dimmer zorgt voor een beschermlaagje over de vruchten waardoor UV- en infrarood straling wordt geblokkeerd. Hierdoor warmen de vruchten veel minder op met minder schade door zonnebrand als resultaat. Herhaal de toepassing van 14 dagen wanneer we te maken hebben met een langere periode met hittestress. Een bijkomend voordeel van Dimmer is dat dit geen residu geeft op het fruit.

Dimmer          1,50 kg / ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.