18 juli 2022

Schoon water bij hoge temperaturen

Er wordt voor de komende dagen nog meer mooi weer verwacht met erg hoge temperaturen en dat betekent dat de plant alle zeilen bij moet zetten om te overleven en te kunnen blijven produceren. Hierdoor neemt de plantweerbaarheid af. De plant wordt dus zwakker, waardoor deze vatbaarder is voor pathogenen (bacteriën, schimmels, gisten en algen). Er zal deze dagen extra aandacht voor het water nodig zijn.

Het optimaal houden van de plantweerbaarheid begint namelijk bij schoon, vitaal water. Dat betekent dat het water helder, pathogeenarm en zuurstofrijk is. Om dit voor elkaar te krijgen zal een systeemaanpak gehanteerd moeten worden. Hiermee wordt bedoeld dat al het water van alle onderdelen binnen het irrigatiesysteem goed moeten zijn, dus vanaf de basis, het bassinwater, tot en met het druppelwater.

 

De hoge temperaturen in combinatie met een droge periode zorgen ervoor dat pathogenen versneld kunnen ontwikkelen en dat het zuurstofgehalte in het water sterk afneemt. Er is namelijk een duidelijke relatie tussen temperatuur en zuurstofgehalte: hoe hoger de temperatuur hoe lager het zuurstofgehalte. Daarnaast zorgen de hogere temperaturen voor een snellere ontwikkeling van biofilm. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door de toepassing van gestabiliseerde waterstofperoxides. Naast het voorkomen en het verwijderen van vervuiling is ander belangrijk effect van waterbehandeling met peroxides dat er extra zuurstof vrij komt, wat de plant goed kan gebruiken.

Naast warm is het ook droog. Hierdoor worden de watervoorraden niet aangevuld met vers hemelwater en kan de kwaliteit van het bassinwater sterk achteruit gaan. De plant heeft wel water nodig dus wordt de watervoorraad vaak aangevuld met het kwalitatief mindere sloot-, osmose-, bron-, of leidingwater.

De combinatie van een minder weerbare plant en water van mindere kwaliteit zorgen op het ogenblik voor teeltproblemen. Het is dus zaak om op tijd te (laten) monitoren, zodat het mogelijk is om ook op tijd actie ondernemen. Het schoon en vitaal houden van het irrigatiewater en het systeem is makkelijker dan het achteraf schoonmaken ervan.

Voor advies kunt u contact opnemen met één van onze waterspecialisten via onderstaand formulier.

Aanvraag adviesgesprek waterkwaliteit