03 augustus 2022

Pootaardappelen – loofdoding

De eerste percelen pootgoed zijn aan de maat en toe aan de eerste loofdoding. Veel andere percelen zullen snel volgen. Overweeg goed of u het gewas wilt klappen. Kiest u alleen voor een volveldsbespuiting, houd er dan rekening mee dat het pootgoed nog een periode zal doorgroeien.

De beste strategie om een groen, goed groeiend gewas pootgoed dood te krijgen is als volgt, tussen iedere stap zal 5-7 dagen zitten, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Volvelds spuiten met 350-400 ltr water en een fijne druppel indien mogelijk met:

Quickdown 0,80 ltr/ha
+
Olie 850 of Tipo Olie 2,00 – 3,00 ltr/ha
+
Ranman Top 0,50 ltr/ha
Na 7-10 dagen:
Spotlight Plus 1,00 ltr/ha
+
Eventueel bij knolphytophora gevoelige rassen:
Ranman Top 0,50 ltr/ha

Tips:

  • Begin tijdig met bemonsteren van het pootgoed en calculeer 5-7 dagen nagroei in, in het loofdodingsmoment
  • Pas middelen als Quickdown en Spotlight altijd in de ochtend toe, zodra het gewas een klein beetje opdroogt. Beide middelen werken op de fotosynthese van de plant. Bij gebrek aan zonlicht zullen ze dan ook een beperkte werking geven
  • Gebruik voldoende water en zorg voor een goede bedekking van het gewas voor een optimaal resultaat
  • Klap het gewas niet te kort, zorg voor voldoende stengellengte: ongeveer 10-15 cm. Hierdoor kan er ook voldoende Spotlight op het gewas komen
  • Let op voor drift of overwaaien als er aangrenzend een boomgaard aan het perceel is

Contactmiddel

Quickdown is een contactmiddel. Ook kleine hoeveelheden middel kunnen contactschade veroorzaken. Voorkom daarom drift naar gewassen of naburige percelen. Ook een zorgvuldige reiniging van de tank verdient aandacht. Laat een tank niet overstaan en voorkom dat er vloeistof in de spuit achterblijft.

Advies Tankreiniging

Spuitapparatuur na gebruik eerst goed schoonmaken en spoelen met water. Vervolgens spuitapparatuur zorgvuldig reinigen met een specifiek reinigingsmiddel zoals onder andere Primaclean of All Clear Extra. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel op.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.