17 augustus 2022

Loofdoding consumptieaardappelen

Het moment van loofdoden van consumptieaardappelen staat weer voor de deur. Sommige percelen zijn door de warmte zo hard gesleten dat één bespuiting mogelijk voldoende is. Bij een flinke loofmassa is het ook mogelijk om het loof elektrisch te doden.

Quickdown 0,80 ltr/ha +
Tipo olie 2,00 ltr/ha
Na 4 – 5 dagen als blad goed is weggebrand.
Volvelds:
Spotlight 1,00 ltr/ha

Voor een geslaagde loofdoding:

  • Begin tijdig met bemonsteren van het pootgoed en calculeer 5 – 7 dagen nagroei in, in het loofdodingsmoment.
  • Pas middelen als Quickdown en Spotlight altijd in de ochtend toe, zodra het gewas een klein beetje opdroogt. Beide middelen werken op de fotosynthese van de plant. Bij gebrek aan zonlicht zullen ze dan ook een beperkte werking geven.
  • Gebruik voldoende water en zorg voor een goede bedekking van het gewas voor een optimaal resultaat.
  • Klap het gewas niet te kort, zorg voor voldoende stengellengte: ongeveer 10-15 cm. Hierdoor kan er ook voldoende Spotlight op het gewas komen.

Let op voor drift of overwaaien als er aangrenzend een boomgaard aan het perceel is.

 

Advies tankreiniging
Spuitapparatuur na het gebruik eerst goed schoonmaken en spoelen met water. Vervolgens spuitapparatuur zorgvuldig reinigen met een specifiek reinigingsmiddel zoals onder andere Primaclean of All Clear Extra. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel op.

Tip: Vergeet niet om het phythophthora-schema gesloten te houden en laat het interval niet boven 7 dagen komen. Gebruik een middel met een goede knolbescherming zoals Canvas of Ranman Top.

 

Elektrisch loofdoden
Naast een chemische bestrijding kunnen wij als van Iperen ook elektrische loofdoding aanbieden. Met elektrisch loofdoden komt de knol eerder los van het loof dan met chemie. Door het eerder los laten is het mogelijk om ook eerder te rooien.

Voor op de trekker wordt geleidende vloeistof over het gewas gespoten; dat zorgt ervoor dat de stroom beter in de plant wordt opgenomen en erdoor wordt geleidt. De generator achter de trekker zorgt voor de opwekking van de stroom. Met geleiders brengen we de stroom in het loof. Dat is heel effectief: binnen enkele uren is er al effect te zien.

Onderzoek heeft aangetoond dat er geen schadelijke effecten zijn op het bodemleven. Groot voordeel is dat je geen chemische middelen meer hoeft te gebruiken en er dus ook geen sprake meer is van residu. De geleide vloeistof die wordt gebruikt is volkomen onschuldig.

De voordelen van de NuCrop op een rijtje:

  • Snellere werking/loofdoding
  • Knollen blijven beter in de maat
  • Beter sturen op kwaliteit van de aardappel
  • Droge omstandigheden zijn de ideale omstandigheden voor het toepassen
  • Sommige rassen krijg je niet in een keer dood, met de Nucrop meestal wel.

Heeft u interesse om met Nucrop aan de slag te gaan? neem dan contact op met uw adviseur.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.