23 september 2022

EUROGRASS® Solario in de praktijk: multifunctioneel gras

In het pittoreske Zeeuwse Ouwerkerk ontmoeten we adviseur Bart Boot van Van Iperen BV en zijn oud-collega en grasexpert Jos Boonman. Beide heren, van boeren afkomst,  stonden aan de wieg van het EUROGRASS® Solario grasmengsel, welke zij samen met DSV zaden samengesteld hebben. Dit topkwaliteit mengsel werd geïntroduceerd in 2012; het is vandaag de dag nog steeds een van de topmengsels van DSV zaden.

Hij laat het zien aan de hand van de meegebrachte potjes graszaden, de componenten die in het Solario-mengsel zitten. Deze grassen zijn: Engels raaigras, veldbeemdgras en verschillende soorten roodzwenkgras. Boonman legt uit: “De zaden van deze verschillende soorten gras hebben allemaal een andere afmeting. Engels raai bijvoorbeeld is naar verhouding een groot zaadje, dus het aantal zaden per gram is een stuk minder dan het aantal zaden van veldbeemd.” Boonman vervolgt: “In een fijn gazon zie je ieder oneffenheidje van onkruidgrassen. Vroeger werd er veel Engels raaigras in een mengsel gedaan. Het mengsel werd daardoor te grof en te hol en dit leidde tot teveel open zoden. Je raadt het al: in open zoden kunnen deze onkruiden, mos en straatgrassen zich makkelijker vestigen, waardoor het uiteindelijk geen egaal gazon meer is.”

Aldus was er behoefte om een mengsel samen te stellen om een strak en sterk gazon te verkrijgen. Boonman vertelt: “We hebben samen met DSV zaden het mengsel Solario ontwikkeld waar 30% Engels raaigras in zit. Dit meer fijnbladige Engels raaigras zorgt voor de snelheid van kieming (beginontwikkelaar) en herstel. Het veldbeemdgras daarentegen fungeert als een soort betonijzer in het mengsel en zorgt voor een sterke zode en een zeer sterke beworteling. Het fijne blad van roodzwenk geeft de fijnheid en de zodedichtheid aan de mat en zorgt dus voor minder kans op open plekken. De uitlopervormende eigenschappen van roodzwenk en veldbeemd dragen zorg voor een dichte zode en een regelmatig herstel. Het mengsel Solario onderscheidt zich niet alleen door de unieke samenstelling maar ook door de keuze van de rassen. Het is van groot belang dat de kleur van de gekozen rassen dichtbij elkaar liggen. Bijvoorbeeld de meeste Amerikaanse rassen zijn donkerder van kleur en passen daardoor minder bij het wat lichtere Europese rassenpakket. Dankzij de zorgvuldig samengestelde verhoudingen van het mengsel zorgt Solario voor een mooi en egaal gazon zonder problemen.”

Bart Boot van Van Iperen adviseert al jaren het EUROGRASS® Solario mengsel bij zijn klanten. Echter met enkel het juiste mengsel ben je er niet. “Het gazon is een beeldbepalend onderdeel van de tuin waar nog heel veel te verbeteren valt,” aldus Boot. “Een gazonmengsel zoals Solario heeft zich al jarenlang op kwaliteit bewezen. Belangrijk daarbij zijn de kenmerken standvastigheid, fijnbladigheid en de zodedichtheid.”

Regelmatig maaien is belangrijk voor goed onderhoud
De keuze voor een kwaliteitsmengsel is dus essentieel, echter daarnaast is het gazononderhoud minstens zo belangrijk. Het Solario-mengsel is samengesteld met de gedachte dat er minder onderhoud zoals maaien nodig is.” Boot vervolgt: “Ik adviseer mijn klanten om jaarlijks hun gazon door te zaaien om diepwortelende cultuurgrassen bij te brengen zodat mos, onkruid en straatgras minder kans krijgen. Het gazon heeft namelijk zeker twee keer per jaar een groot onderhoud nodig. Te denken valt dan aan doorzaaien, verticuteren, beluchten en bemesten. Daarnaast is het regelmatig maaien van een gazon een belangrijk onderdeel van goed onderhoud.”

Dit laatste hoeft niet veel extra tijd te kosten want op het gebied van maaien is er de laatste jaren enorm veel innovatie geweest. Robotmaaien met behulp van gps en (weer-)apps voor de smartphone neemt zowel op de sportvelden als particuliere gazons een vlucht. Boot vertelt daarover: “We zien prima resultaten met robotmaaiers. Een robotmaaier is constant aan het werk en maait precies op de momenten dat het nodig is. Boonman beaamt dit en vult aan: “Door de grotere regelmaat van maaien is er altijd een kleine/korte grassnipper. Door het verdrogingsproces van deze snippers komt er organische stof vrij en dit is weer voeding voor de grasplant. Een lange grassnipper daarentegen verteert heel slecht; het geeft een verrottingsproces. Dit vraagt juist voeding en er is daardoor een grotere kans op ziektes zoals schimmelvorming. Maaien is dus goed voor de groei, zodedichtheid en ziekteresistentie.” Bart completeert: “En natuurlijk ziet een mooi gemaaid gazon er visueel voor de gebruiker veel beter uit.”

Solario: toekomstbestendig en multifunctioneel
Hoe zien de heren de toekomst van EUROGRASS® Solario? Boot: “Solario is door zijn diversiteit in componenten een heel multifunctioneel mengsel voor in- en doorzaai. Het kan toegepast worden in particuliere gazons als openbaar groen (bv. parken en speelweides). Dankzij de hoogwaardige rassen heeft het mengsel minder bemesting nodig waardoor het ook zeer geschikt is voor wadi’s en extensief beheerde recreatievelden. Solario kan zich goed aanpassen aan het gebruik en het onderhoud. Wanneer het intensief gebruikt wordt dan zal de kracht van het Engels en het veldbeemd overkomen en als het extensief gebruikt wordt zal de mat verfijnen door het roodzwenk.”

Meer weten over EUROGRASS® Solario of advies nodig voor uw gazon?
Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

Componenten van Solario, van links naar rechts: Engels raai, veldbeemd, roodzwenk. Bron: DSV zaden Nederland