07 maart 2023

Onkruidbestrijding voor de bloei

In beplantingen met onkruiddruk en waar afgelopen najaar geen bespuiting is uitgevoerd, is bestrijding nu aan de orde. Op deze manier ontstaat er een schone zwartstrook tijdens de bloeiperiode. Voor wat betreft de middelenkeuze kunt u glyfosaat inzetten, eventueel gecombineerd met de bodemherbicide AZ 500 in 0,3 ltr/ha boomgaard. Op dit moment zijn er drie merken glyfosaat beschikbaar voor toepassing in grootfruit.

.

In onderstaande tabel treft u een overzicht. Let op, voor kleinfruit en noten gelden andere doseringen en voorschriften. In de tabel gaan we uit van strokenbehandeling. Bij pleksgewijze behandeling of volveldsbehandeling voor het planten gelden andere doseringen. Zie hiervoor het etiket. Voor een betere werking is toevoeging van Squall, in 0,50 ltr/100 ltr water bij glyfosaat zinvol. Toepassing van groeistoffen (MCPA of 2.4 D) heeft alleen zin onder groeizame omstandigheden. Daarvoor is het nu te koud.

.

Tabel 1. Overzicht merken glyfosaat in grootfruit, strokenbehandeling

Merk Glyfosaat
gram/liter
Dosering in ltr
per ha zwartstrook
Dosering in ltr
per ha boomgaard
Maximaal aantal
toepassingen per jaar
Maximaal aantal
ltr per ha, per jaar
Roundup Dynamic 500 1,4-2,1 1 2 2,1
Roundup Max 450 1,5-2,4 1,2 1 1,2
Touchdown Quattro 360 2 1 1 1

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.