13 maart 2023

Ondernemende fruitteler, die klaar is voor de toekomst

“We gaan niet voor de bulk maar voor de bijzondere gewassen”

Zeven jaar geleden kwam hij in het bedrijf. Sinds drie jaar zit hij samen met zijn vader in de maatschap. Steyn Kavelaars, fruitteler en ondernemer in Zevenbergsche Hoek, vertelt: “Ik ben steeds op zoek naar hoe ik de onderneming meer toekomstbestendig kan maken.” Samen met Frans Eerland, fruitteeltadviseur bij Van Iperen, gaan we in gesprek over de belangrijkste uitdagingen in de sector.

Zo’n 75 procent van zijn bedrijf heeft Steyn inmiddels voorzien van hagelnetten. Dat geeft veel rust in de bedrijfsvoering. Het gebied waar hij gevestigd is, wordt meer dan gemiddeld geteisterd door hagelbuien.
“We hadden in het verleden te vaak en te veel schade. Door hagel, maar ook door harde wind. Omdat ik dat risico nu heb afgedekt, hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken. Het is ook flink kostenbesparend,
omdat ik geen premie voor een hagelverzekering meer hoeft te betalen.”

MEDEWERKERS VASTHOUDEN
Voor een deel hebben Steyn en zijn medewerkers de hagelnetten zelf geplaatst. Daarmee hebben ze flink wat ervaring opgedaan. Sindsdien plaatst hij de netten ook bij andere fruittelers in Nederland, in Duitsland en in België. “Een belangrijke uitdaging voor de komende tijd is het werven en vasthouden van goede werknemers. In de fruitteelt blijft arbeid beperkt tot de plukperiode van een week of vijf, zes. Verder natuurlijk snoeiwerk in de winter. Daar heb ik ervaren mensen voor nodig. Dus is het belangrijk dat mensen bij je blijven. Je moet dan op zoek naar meer werkzaamheden. Het plaatsen van hagelnetten is er daar één van.”

Frans: “Het snoeien laat Steyn niet alleen aan zijn mensen over. Hij is er altijd zelf bij en zorgt dat het goed gebeurt. Het is cruciaal voor een goede oogst. Ook het inzagen van de bomen zal hij nooit overslaan. Het zorgt ervoor dat de sapstroom wordt vertraagd en de boom tot rust komt. Steyn is niet alleen een goede ondernemer, maar ook een uitstekende perenteler.”

Naast het plaatsen van hagelnetten verhuurt Steyn zijn mensen ook steeds vaker voor loonwerk. Zo wordt er regelmatig geschoffeld bij biologische akkerbouwers in de buurt. De fruitteler heeft op zijn eigen terrein voor comfortabele huisvesting gezorgd. “Op deze manier probeer ik goede mensen jaarrond werk te bieden en aan mijn bedrijf te binden.”

EXCLUSIEVE PEREN
Het bedrijf in Zevenbergsche Hoek is 21 hectare groot. Hoewel er vroeger ook wel appels werden geteeld, zijn het nu uitsluitend peren. Ruim de helft van het areaal bestaat uit de rode soort. “Mijn vader is met de Sweet Sensation begonnen, de rode mutant van Doyenné du Comice. Een gevoelige peer, voor zowel hagel als voor wind, maar wel exclusief. Daar hebben we bewust voor gekozen. We gaan niet voor de bulk, maar
voor de bijzondere rassen. Inmiddels hebben we het areaal rood uitgebreid met Red Conference en Early Desire, vroege peren en minder gevoelig dan de Sweet Sensation. De Red Conference en Early Desire zorgen
voor een goede productie en een prima prijs. Bijkomend voordeel is dat je de plukperiode verlengt en daarmee dus je mensen weer langer aan het werk hebt.”

GOED KOELEN
De bewaring van het fruit doet Steyn zelf. De moderne koelcellen, die voorzien zijn van het Ultra Low Oxygen systeem, zijn te groot voor alleen de eigen oogst. De helft van de ruimte wordt daarom verhuurd aan drie
fruittelers uit de regio. Frans: “Goed koelen is een vak. Daar moet je expert in zijn. Het bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de te leveren peren.” Steyn: “In de zomer slaan we ook nog een paar maanden prei op
voor een akkerbouwer.” De energie komt voor een groot deel van de zonnepanelen waar het dak van de koelcellen vol mee ligt.

Alle rode peren van Kavelaars gaan via dezelfde afzetorganisatie Europa in. Vooral de Duitse markt groeit. Naast peren heeft Steyn sinds drie jaar een aantal kersenbomen staan voor de verkoop aan huis. Komend jaar zullen zijn kersen ook verkocht worden in een supermarkt in Made.

ADVIEZEN SERIEUS NEMEN
Steyn is heel tevreden met het advies dat hij krijgt van Frans. “Deze complexe teelt vraagt om veel kennis en dat levert Van Iperen. Frans is een sparringpartner, ook als het gaat om nieuwe initiatieven in de bedrijfsvoering. Hij komt hier niet om zoveel mogelijk middelen en meststoffen te verkopen. Hij wil er het beste voor zijn klanten uit halen.” Frans: “Steyn neemt adviezen serieus, en dat is plezierig werken. We hebben dezelfde visie op de teelt en daardoor versterken we elkaar. Teelt technisch heeft hij het allemaal uitstekend op orde. Daar wordt niet op bezuinigd. De fertigatie is hier perfect georganiseerd. Overal is beregening aanwezig tegen eventuele nachtvorst. Met de hagelnetten heeft hij ook de risico’s van harde wind en hagel afgedekt. Praktisch is natuurlijk de keuze voor exclusieve rassen. Alles bij elkaar genomen doet hij het gewoon heel goed.” Steyn: “Er is geen enkel land in de wereld dat zo goed en zo veel peren kan produceren als Nederland. Dat willen we graag zo houden.”