20 maart 2023

Tegenwoordig heb je specialisten en verbinders nodig

“Er is meer specialistische kennis nodig”

Ik geniet ervan als ik mensen zie groeien. Dat ze dingen doen, waarvan ze eerder dachten dat ze dat nooit zouden kunnen,” vertelt Wouter van Vliet. Hij was pas achttien jaar oud toen hij bij Van Iperen begon. Veel ervaring in de sector had hij niet. School was niet aan hem besteed. Hij wilde werken. Maar toen hij eenmaal ontdekte waarom een studie nuttig was, had hij aan motivatie geen gebrek meer: “Ik heb in vier jaar tijd de hbo-opleiding commerciële economie gedaan, in de avonduren.”

Bij Van Iperen begon hij met allerlei klusjes op de afdeling in- en verkoop meststoffen. Nu, veertien jaar later, is hij sectormanager van de sector tuinbouw en de akkerbouw en geeft hij leiding aan ruim zestig mensen. “Ik vind het belangrijk om te faciliteren. Om omstandigheden te creëren, waarin mensen het naar hun zin hebben en ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Zodat ze in hun kracht komen te staan en ik mezelf steeds meer misbaar maak.”

 

TUINBOUW OF AKKERBOUW
Een voorkeur voor een sector heeft hij niet. “Wat ik mooi vind aan de tuinbouw is de enorme innovatiekracht. Die is bewonderenswaardig. Dat stimuleert ons hele bedrijf om ons te blijven ontwikkelen om een belangrijke partner te zijn en te blijven. Bij de akkerbouw springt, naast de innovaties, de passie en de liefde voor de teelt eruit. Ik ben daar nu twee jaar verantwoordelijk voor. Sindsdien heb ik veel meer oog voor de natuur.”

De afgelopen jaren heeft hij het bedrijf flink zien veranderen, van productgerichte organisatie naar de focus op de klant. “We waren sterk gericht op omzet en de verkoop van onze producten. Nu zijn we bezig om samen met onze klanten oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar de sector iedere keer weer voor komt te staan. Van belang is dat we goed weten wat bij onze klanten speelt. Onze adviseurs en ook de chauffeurs die de producten afleveren, zijn onze belangrijkste erfbetreders. Zij zijn onze ogen en oren. Ik heb veel waardering voor deze collega’s. Zelf ga ik ook regelmatig mee naar onze klanten om te horen wat er speelt en wat de vragen zijn. Het is fijn als klanten kritisch zijn, daar leren we van en het maakt ons elke dag beter, want stilstand is achteruitgang.”

 

SPECIALISTISCHE KENNIS
Klanten hebben volgens Wouter een partner als Van Iperen nodig. “Ze kunnen het niet meer alleen. Daar is het te gecompliceerd voor geworden. Datzelfde geldt voor onze adviseurs. Er is meer specialistische kennis nodig. Voorheen kwam er op een willekeurig akkerbouwbedrijf één teeltadviseur, die overal wel iets van wist. Kwam hij kennis tekort, dan haalde hij dat wel op bij een van zijn collega adviseurs. Dat kan echt niet meer. Tegenwoordig heb je specialisten nodig op het gebied van precisielandbouw, fertigatie, bemesting, biologie, middelen, enzovoorts. Op sommige bedrijven komen wel vier of vijf verschillende adviseurs van Van Iperen. De coördinatie van die aanpak ligt in handen van de relatiemanager. Dat is de verbinder tussen klant en ons bedrijf. Dezelfde ontwikkeling zie je terug in de tuinbouw.”

In de toekomst zal het werk van de adviseur nog verder veranderen. Digitalisering gaat de adviseur ondersteunen in een deel van de taken. “Dan gaat het vooral om de standaardtaken. Je ziet dat al gebeuren in de tuinbouw. Sommige kassen kom je helemaal niet meer in. Voor het scouten zijn meerdere apps beschikbaar. Drones en sensoren zijn al lang geen uitzondering meer. Zo gaan we steeds meer toe naar het automatisch herkennen van ziekten en plagen. Worden resultaten online vastgelegd. Adviseurs worden ook daarom steeds meer specialisten. Vooral ook sparringpartner van de teler.”

 

WEERBARE PLANTEN TELEN
Over de toekomst van de agrarische sector maakt hij zich geen grote zorgen. Wel is het volgens Wouter belangrijk dat we blijven voorsorteren op alle veranderingen. “Daar is een andere manier van denken voor nodig. Bij onze klanten en ook bij onze adviseurs. We kunnen niet blijven doorgaan zoals we het altijd hebben gedaan, alsof er niets aan de hand is. Dan houdt het vroeg of laat een keer op. Je kunt je ogen niet sluiten voor toekomstige veranderingen. Chemische gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en dat wat ervoor terugkomt, werkt over het algemeen minder. Er is dus nog meer kennis nodig van een breder productenpakket. Onze inzet moet erop gericht zijn om met een geïntegreerde aanpak een weerbare plant te telen.”

 

SCHAALVERGROTING IS NODIG
Om als agrarisch bedrijf te kunnen blijven bestaan, ontkomen we volgens Wouter ook niet aan schaalvergroting. “In de akkerbouw wordt steeds vaker gekozen voor precisielandbouw en fertigatie. Dan heb je wel
een bepaalde schaal nodig, omdat de investeringen anders te groot zijn. Mochten er bijvoorbeeld straks geen middelen meer zijn tegen onkruid, dan moeten we mechanisch gaan schoffelen, het liefst met moderne
cameratechnologie. Dat zijn flinke investeringen. Dan moet je of ‘groot genoeg’ zijn, of je moet het samen met andere akkerbouwers oppakken. Er zijn in de agrarische sector veel technologische innovaties. Ik vind dat telers daar gebruik van moeten kunnen maken. En dan is schaalvergroting of verdergaande samenwerking onmisbaar. Zeker dan is er toekomst voor deze prachtige sector.”