22 maart 2023

Teeltadvies 22 maart

Teeltadvies voor plantuien na opkomst, zaaiuien voor opkomst en groeiregulatie in tarwe..

Plantuien

Een deel van de plantuien is op dit moment geplant. Het andere deel zal de komende tijd geplant gaan worden. Direct na het planten kunnen de bodemherbiciden worden gespoten. Om te zorgen dat de bodemherbiciden in het bovenste laagje van de grond hun werk doen, kunt u Grounded toevoegen. Direct na planten: AZ 500 0,20 ltr/ha + Boxer 1,00 ltr/ha + Wing P 1,00 ltr/ha + Grounded 0,40 ltr/ha.

Als er klein onkruid boven staat, is er bij plantuien de mogelijkheid om voor opkomst nog af te branden met glyfosaat. Afbranden met Touchdown Quattro of Clinic N: 2,00 ltr/ha.

Wanneer de planuien boven beginnen te komen, kunnen de bodemherbiciden worden aangevuld. Spuit de bodemherbiciden zoveel mogelijk op vochtige grond voor de meest effectieve werking. Begin opkomst: Wing P 1,00 ltr/ha + Boxer 1,00 ltr/ha + Challenge 0,25 ltr/ha.


Zaaiuien – voor opkomst

Na het zaaien van de uien kunt u direct een bespuiting uitvoeren met bodemherbiciden. Voor een goede werking worden de bodemherbiciden het beste gespoten op een vochtige grond. Direct na zaai: Stomp 0,75-1,00 ltr/ha + Boxer 1,00 ltr/ha + Grounded 0,40 ltr/ha.


Tarwe – groeiregulatie

Op dit moment zijn veel tarwepercelen toe aan de groeiregulatie. Door de natte omstandigheden valt op een aantal percelen de onkruidbestrijding tegelijk met de groeiregulatie. Het beste moment voor de eerst bespuiting met groeiregulatie is bij het einde van de uitstoeling, als de eerste knoop in de stengel voelbaar is. Voor de groeiregulatie wordt gebruik gemaakt van een combinatie van CeCeCe met Moddus Evo of Fabulis. Advies: Moddus Evo 0,15 ltr/ha + CeCeCe 0,50 ltr/ha of Fabulis 0,50 – 0,70 ltr/ha + Cecece 0,50 ltr/ha.

Wanneer de groeiregulatie gecombineerd wordt met onkruidbestrijding, moet de dosering van Moddus Evo verlaagd worden naar 0,12 ltr/ha. Spuit geen MCPA in combinatie met groeiregulatie.


Wintergerst

Voor de groeiregulatie in wintergerst kan gekozen worden voor Fabulis, Moddus Evo of Prodax. Bij aantasting van het blad door bladziekten, kan de groeirgegulatie gecombineerd worden met een ziektebestrijding. Verder is gerst een mangaanbehoeftig gewas, waardoor het altijd loont om mangaan toe te voegen aan de bespuiting. Advies: Fabulis 0,75 ltr/ha of Moddus Evo 0,30 ltr/ha of Prodax 0,75 kg/ha + Powerleaf Mangaan Plus 1,00 ltr/ha. Bij aangetast blad toevoegen: Aviator 0,70 ltr/ha of Balaya 1,00 ltr/ha.


.

Het seizoen gaat weer van start, onze akkerbouwadviseurs en -specialisten staan graag voor u klaar!

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.