“We kunnen echt meegroeien met de behoeftes van klanten”
Rode lijn door de geschiedenis van TTD (Transterminal Dordrecht) is capaciteit en ruimtegebrek. “Zodra er meer ruimte kwam, groeide het bedrijf verder.” Directieleden Robert van den Kieboom en Joost Griep kijken terug en vooruit. “Voorheen waren ruimte en capaciteit ons grootste probleem, tegenwoordig is dat juist onze kracht. Elke dag kunnen hier 15.000 zakken van 25 kilo en 1000 bigbags afgevuld worden. ”
Joost: “Veel tuinders kennen TTD van het product Multifeed, dat door ons wordt samengesteld en verpakt. Akkerbouwers zijn meer bekend met de zakken van Eurosolids. Ook die komen hier vandaan.” TTD vormt samen met Van Iperen, Euroliquids en Van Iperen International de holding Thesis. De bedrijven vormen een sterk samenwerkingsverband ten dienste van de agrarische sector. Samen beslaan ze de hele keten, van de productie van meststoffen tot de levering en het advies over de toepassing.
HISTORIE
De geschiedenis van TTD begint in 1970 in Oud-Beijerland. Directeur Jan Bakker van Van Iperen wilde de activiteiten van het bedrijf uitbreiden en zette een nieuwe onderneming op: het Oud-
Beijerlandse Overslag Bedrijf. Dichtbij het haventje gelegen, want dat was belangrijk voor de aanvoer. Op de kade stond een trechter, waaronder de zakjes met meststoffen met de hand werden gevuld. Dat duurde maar een paar jaar. Toen was Oud-Beijerland te klein en verhuisde het bedrijf naar Papendrecht.
Een kleine tien jaar later bleek ook Papendrecht te klein en vertrok het bedrijf naar Dordrecht. Daar kreeg het zijn huidige naam. De eerste grote klant was Norsk Hydro uit Noorwegen, de voorloper van Yara. “Dat was dan ook meteen een enorme klant. Voordat we op die locatie van start konden gaan, moest het bedrijfsterrein eerst flink aangepast worden. Het was oorspronkelijk
een oude werf. Op de plek van de scheepshelling werd een kade gebouwd waar al snel een grote gele overslagkraan kwam te staan. Die kon gekocht worden op basis van de garantie die Norsk Hydro bood. Die kraan typeert nog altijd het beeld hier op de kade.”
De meeste klanten zijn blij met de locatie. Door de open verbinding met de zee kan TTD flinke schepen ontvangen. “We zitten dichtbij België en Duitsland, maar blijven uit de drukte van Rotterdam.”
Ook in Dordrecht bleef ruimtegebrek het bedrijf parten spelen. “Elk jaar kregen we van onze klanten te horen dat ze wilden groeien en hoe wij dat gingen organiseren. Maar dat kon gewoon niet, daar was geen ruimte voor. Totdat we in 2006 de ‘buurman’ konden kopen. We kregen er van het ene op het andere moment achtduizend vierkante meter loods bij. En dat gaf een groeispurt.
Nu kunnen we echt meegroeien met de behoeften van onze klanten.”
INTERNATIONALE SPREIDING
“Er was echter nog wel een gebrek aan voldoende productiecapaciteit. Voor de kleine zakken hadden we al wel het een en ander staan, maar big bags werden in die tijd bijvoorbeeld nog met de hand gevuld.” In 2010 werd het besluit genomen om flink te investeren in het machinepark. Dat was achteraf bezien precies op tijd. “Inmiddels hadden we klanten als Yara en het Israëlische
Haifa en dit in dat jaar kwam ook Van Iperen International erbij. Dat heeft voor een enorme omslag gezorgd. In tien jaar tijd groeide Van Iperen International uit tot onze grootste klant.”
“De komst van Van Iperen International zorgde voor meer spreiding. Natuurlijk is het hier in het voorjaar een drukte van belang. Dan moet er vooral veel in Europa geleverd worden. Maar verder gaat de levering het hele jaar door, omdat altijd wel ergens in de wereld het groeiseizoen is aangebroken en daar dus kunstmest nodig is.”
HOGE AUTOMATISERINGSGRAAD
“Van Iperen International is exporteur en levert meststoffen over de hele wereld. Dat zorgde ervoor dat wij niet meer konden lezen wat op de zakken stond. Talen die we hier niet machtig zijn. We hebben daarom in die tijd ook een gigantische automatiseringsslag gemaakt. Niemand hoeft hier meer iets te onthouden, alles zit in het systeem. De hele keten is geautomatiseerd.”
“Door die hoge automatiseringsgraad maakt het in principe niet uit of we zes of zeshonderd ton blends doen. Daar zijn wij onderscheidend in. Bij ons kan in principe alles, of het nu gaat om receptuur, hoeveelheden, omvang of private label, alles kan. Zo maken we nu ook 10 kilozakken voor het Verre Oosten. Die flexibiliteit onderscheidt ons en zorgt ervoor dat grote bedrijven in de kunstmestsector al decennialang klant zijn bij ons.”
REAL TIME MEEKIJKEN
De communicatie met de klanten gebeurt nu volledig via een interface. Iedereen kan real time meekijken. Elke klant en vervoerder heeft daarvoor een eigen portal. “Klanten zijn dus altijd op de hoogte en weten precies waar hun vracht is en wat de status is van hun order. Recepturen en ook orders worden via de interface doorgegeven. Het gaat dus om real time informatie-uitwisseling. En dat zorgt ervoor dat er eigenlijk niets meer fout gaat.”
Het bedrijf telt 43 medewerkers, beschikt over drie grote opzakmachines, twee menglijnen en twee big bag vulmachines. De totale loodsruimte beslaat 40.000 m2 op een terrein van 7,5 hectare. “We hebben zo’n 60.000 ton kunstmest in opslag, waarvan de helft bulk en de helft zakken. Die producten zijn niet van ons, maar van de klant. Wij zijn facilitair, een onmisbaar onderdeel in de productieketen van onze klanten.”