31 maart 2023

Nachtvorst

De weersverwachting van het KNMI geeft aan, dat we voor begin volgende week rekening moeten houden met kans op nachtvorst. Vanaf zondag draait de wind naar het noordoosten en krijgen we een overgang naar overwegend droog, vrij koud weer met ’s nachts kans op lichte vorst. Gezien het stadium bij appel, peer en steenfruit betekent dit kans op schade door nachtvorst. Plaatselijk is bij appel en peer afgelopen woensdag al lichte schade ontstaan.

Wanneer u kunt beregenen, is het zaak te zorgen dat de installatie klaar is om te draaien. Als u niet kunt beregenen is er de mogelijkheid gebruik te maken van ventilatoren of vuurpotten. Vuurpotten hebben wij in voorraad. Deze hebben een brandduur van circa 9 uur. Ervaringen van PC Fruit bij kersen geven aan, dat voor een goede werking 300 stuks per ha nodig zijn.

Verder kan de gevoeligheid van het gewas voor abiotische stress, zoals nachtvorst, worden verlaagd door middel van een bespuiting vooraf. Producten op basis van zeewier kunt u inzetten voor het verhogen van de weerbaarheid van het gewas. Stimuforce Asco bestaat voor 85% uit zeewier en bevat daarnaast ook aminozuren en extra voedingsstoffen. Door dit te combineren met ureum en zink kunt u het risico op nachtvorstschade beperken.

Stimuforce Asco 3,00 ltr/ha
Ureum 10,00 kg/ha
Powerleaf Zink 0,50 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.