31 mei 2023

Fertigatie

Na een nat voorjaar zijn verschillende telers nu gestart met fertigatie. Voor de komende twee weken voorspelt het weerbericht weinig regen. We zitten nu nog in de fase van celdeling. Later na half juni, circa zes weken na volle bloei, start de celstrekkingsfase. In de celdelingsfase is stikstof belangrijk, in de celstrekkingsfase leggen we bij peer meer de nadruk op de kali-voeding. Bij appel is tijdens de celdelingsperiode de opname van calcium via de bodem belangrijk.

.

Bij de start van fertigatie, is het goed om de pH en EC van het water te meten. Bij gebruik van bron- of oppervlaktewater is ons advies om een watermonster te nemen. De pH van het druppelwater is optimaal tussen de 5,5 en 6,0. Voor meer informatie zie onze websitepagina Fertigeren en Fruitteelt. Wanneer u op uw bedrijf de beschikking heeft over fertigatie, bespreek dan met uw adviseur, of er aanpassingen nodig zijn in het voedingsschema.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.