31 mei 2023

Fruitspint en roestmijt

In een aantal beplantingen appel zien we nu fruitspintmijt en zomereieren. Meestal is dit in beplantingen, waar nog geen biologisch evenwicht is met roofmijt. De spinten zitten vaak aan de onderkant van het blad. Incidenteel komt ook wel eens harlekijnmijt voor. Deze loopt ook op bovenkant van het blad. Qua bestrijding is het belangrijk te controleren of roofmijten voorkomen. Bij een lage druk van fruitspint en voldoende roofmijten is ons advies om geen bestrijding uit te voeren.

.

Als weinig roofmijten voorkomen en de eerste zomereieren uitkomen, meestal in eerste of tweede week van juni, dan is ons advies om Cantack in te zetten. Het is verstandig deze bespuiting in te plannen bij circa 30% ei-uitkomst van de zomereieren. Bij behandelingen later in de zomer, valt het bestrijdingsresultaat vaak tegen omdat dan meerdere generaties spint door elkaar lopen. De bespuiting met Cantack dient u uit te voeren met veel water.

.

Cantack 0,90 ltr/ha
 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.