06 juni 2023

Fruitmot

De eerste fruitmotten zijn in mei in de feromoonval gevangen. Volgens het programma Rimpro is de eileg van fruitmot gestart. Gezien het weer met eind deze week hoge temperaturen, is de verwachting dat eileg van fruitmot nu volop doorgaat. Zie hiervoor figuur 1. Hierin zien we ook dat de eerste larven komend weekend uitkomen. Dit betekent dat in de vroege gebieden, in beplantingen met een hoge druk van fruitmot bij appel de eerste behandeling nodig is. In beplantingen met een lage druk van fruitmot is deze behandeling nog te vroeg. Ook bij feromoonverwarring in combinatie met een lage/matige druk (< 0,5%) in 2022, is het nog te vroeg voor een bestrijding.

Figuur 1. Ontwikkeling fruitmot, 5 juni 2023

In beplantingen met weinig druk volstaat één behandeling met Coragen op de piek van de ei-uitkomst van de eerste generatie, later in juni. In beplantingen appel met een hoge druk van fruitmot zijn twee behandelingen met Coragen nodig.
In bio-beplantingen appel en peer is ons advies Madex Top op uitkomende eitjes. De eerste bespuiting met Madex Top starten in een dosering van 0,10 ltr/ha. Voor meer informatie over de bestrijding van fruitmot op uw bedrijf, neem contact op met één van onze fruitteeltadviseurs.

.

Coragen  0,175 ltr/ha
Madex Top  0,05 – 0,10 ltr/ha 

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.