06 juni 2023

Meeldauw

Bij appel is in deze droge periode de bestrijding van meeldauw belangrijk. Ook sommige perenrassen zoals Doyenné du Comice en Sweet Sensation zijn gevoelig. Vanaf half mei zien we nu elke dag dat de omstandigheden voor infectie gunstig zijn. Het RIM-pro model voorspelt ook voor deze week een hoog infectierisico. Naast regelmatige bespuitingen, is ons advies om aantasting van meeldauw zoveel mogelijk te verwijderen.

.

Om resistentie van meeldauw te voorkomen, is ons advies om fungiciden uit verschillende groepen te gebruiken. Middelen op basis van een SDHI (Sercadis en Luna Privilege), maximaal drie keer per seizoen. De strobilurinen, Flint en Stroby maximaal vier keer per seizoen. Zie hieronder voor de keuze en de dosering. Voor versterking van de werking van fungiciden kunt u Soriale toevoegen. Combineer deze middelen in een tankmix met een preventief middel tegen schurft, bijvoorbeeld captan. Neem de nieuwe pasgeplante bomen ook mee bij deze bespuiting. Denk verder aan de VT-0 periode. Sommige middelen, zoals Sercadis hebben een lange VT-0 van 90 dagen. Cyflamid en Topaz 110 EC hebben daarentegen een relatief korte VT-0-periode van 28 dagen. Deze middelen daarom wat later in het schema inzetten bij het afsluiten van de groei in juli.

.

Cyflamid 0,50 ltr/ha
Flint 0,15 ltr/ha
Stroby WG 0,20 kg/ha
Luna Privilege 0,15 ltr/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Nimrod 0,75 ltr/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Topaz 100 EC 0,25 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.