06 juni 2023

Perenbladvlo

Op de bedrijven zien we in veel beplantingen een hoge druk van bladvlo. Nog steeds zien we veel nieuwe ei-afzet van de tweede generatie. Ons advies is hier een tweede behandeling met Movento of Batavia uit te voeren, na circa twee weken. Bij deze bespuitingen veel water gebruiken en uitvoeren op een moment bij een hoge RV, bijvoorbeeld ’s avonds of in de vroege ochtend. Als u kiest voor Batavia, dan Intake gebruiken om de pH van spuitvloeistof te neutraliseren en Squall toevoegen als uitvloeier. Verschillende telers hebben deze tweede behandeling nu al uitgevoerd.

Volg de ontwikkeling van de perenbladvlo en de natuurlijke vijanden de komende periode op de voet. Binnen een week tijd kan er veel veranderen. In klopmonsters en in het gewas zien we nu jonge oorwormen, roofwantsen en diverse spinnen. Vooral oorwormen en roofwantsen onderdrukken ontwikkeling van de larven van perenbladvlo. Echter soms is bijsturen nodig. Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor een uitvloeier, Siltac SF of Atilla. Siltac SF dient u in te zetten bij sneldrogende omstandigheden, dus overdag spuiten op een droog gewas. Atilla kunt u inzetten in situaties met een meer sluimerende populatie aan perenbladvlo. Hiermee wordt ook meteen de omslag van honingdauw naar roetdauw tegengegaan.

Movento OD 1,00 ltr/ha
Batavia 1,80 ltr/ha
Squall 0,50%
Agro-Vital Intake 0,50%

.

Agral Gold (uitvloeier) 0,50 –  maximaal 1,00 ltr/ha 
Zipper (uitvloeier) 0,50 –  maximaal 1,00 ltr/ha
Pronet Alfa (uitvloeier) 1,00 – 1,50 ltr/ha
Siltac SF 0,10 ltr per 100 ltr water
Atilla 5,00 kg/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.