07 juni 2023

Teeltadvies 7 juni 2023

Deze week in het teeltadvies: onkruidbestrijding in suikerbieten en uien, trips- en ziektebestrijding in plantuien en afrijping wintertarwe.

.

Suikerbieten – onkruidbestrijding

Op dit moment zijn de onkruiden in de bietenpercelen behoorlijk afgehard. Om deze onkruiden, en dan met name melganzevoet, goed te kunnen bestrijden is het belangrijk om onder zo optimaal mogelijke omstandigheden te spuiten. ’s Morgens, wanneer er nog een beetje dauw op het gewas aanwezig is, is het onkruid het meest mals en kunnen de herbiciden het beste effect hebben.

Ondanks de droge omstandigheden wordt het op verschillende percelen tijd om bodemmiddelen met duurwerking te spuiten om zo nakiemers te voorkomen. Het meest optimaal is om deze middelen op een wat vochtige grond te spuiten. Op dit moment groeien de bieten echter wel gewoon door, waardoor het op sommige percelen noodzakelijk is om bodemherbiciden mee te geven, omdat anders het gewas te veel grond bedekt wat dan niet meer geraakt wordt met bodemherbiciden. Onder de huidige omstandigheden kan het beste gespoten worden met Nymeo 1,00 ltr/ha + Powertwin 1,00 ltr/ha + Astuss 1,50 ltr/ha. Wanneer er veel melganzevoet in het perceel staat, kan aan deze mix Astrix/Corzal 2,00 ltr/ha worden toegevoegd. Als de bieten zo ver ontwikkeld zijn dat het tijd is voor een bodemmiddel tegen nakiemers, kan Frontier 0,50 – 0,90 ltr/ha of Dual Gold 0,75 – 1,50 ltr/ha worden toegevoegd aan de mix.


Uien – onkruidbestrijding 1e pijp

Op veel percelen zaaiuien staan de uien in het 1e pijp stadium. De omstandigheden zijn op dit moment in principe veilig voor een bespuiting met contactherbiciden. Door de schrale omstandigheden willen veel uien op dit moment niet doorgroeien, en staan ze niet mooi steil rechtop. In dat geval is het verstandig om de uien eerst wat bladvoeding te geven, zodat ze wat gezonder en meer rechtop staan, voordat er een contactbespuiting uitgevoerd wordt. Op uien die slecht weg willen groeien kan het gewas geholpen worden met Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha + Powerleaf Fosfaat 1,00 ltr/ha + Powerleaf Borium 0,50 ltr/ha.

Wanneer de uien gezond en recht overeind staan, kan het aanwezige onkruid worden aangepakt met contactmiddelen. Een brede mix hiervoor is Lentagran 0,25-0,40 kg/ha + Basagran 0,25 ltr/ha + Starane Top 0,07 ltr/ha + Wing P 0,25-0,50 ltr/ha. Vanwege de huidige schrale omstandigheden is het belangrijk om de middelen niet te hoog te doseren, om de uien zoveel mogelijk te sparen. Bij een hoge onkruiddruk is het beter om regelmatig terug te komen dan om in één keer een hoge dosering toe te passen. Aan de contactbespuiting kan in plaats van Basagran ook worden gekozen voor Boxer 0,50 ltr/ha. Bij het toepassen van Boxer moet wel rekening gehouden worden met het feit dat dit de waslaag van de uien aantast. Bij een volgende bespuiting is het dan belangrijk om eerst te controleren of de waslaag van de uien voldoende is hersteld.

Bij het spuiten van contactmiddelen in de uien is het belangrijk dat zoveel mogelijk middel op de onkruiden en zo weinig mogelijk middel op de uien terechtkomt. Dit kan door te spuiten met veel water en een grove druppel te gebruiken. Verder is het belangrijk om bij zoveel mogelijk windstille omstandigheden te spuiten en te spuiten op een droog gewas en droge grond. Op die manier wordt reactie van de uien op de onkruidbestrijding zoveel mogelijk voorkomen.


.Plantuien – tripsbestrijding

Bij het huidige droge en warme weer, kan trips zich snel ontwikkelen. Verder leert de ervaring uit eerdere jaren dat gewassen die moeilijk groeien vatbaarder zijn voor trips dan gewassen die vlot weg groeien. Om deze redenen is het belangrijk om de plantuien te controleren op trips en bij aanwezigheid van de eerste tripslarven in het gewas een bespuiting uit te voeren met Batavia 0,75 ltr/ha. Bij deze bespuiting moet een hulpstof worden toegevoegd om het middel goed in de uienplant opgenomen te laten worden. Dit kan door Astuss 2,00 ltr/ha of Codacide 1,50 ltr/ha toe te voegen aan de Batavia. Met Codacide wordt de opname van de Batavia bevorderd zonder dat de waslaag van de uien aangetast wordt..

Plantuien – ziektebestrijding

Zodra de pijpen van de plantuien elkaar gaan raken, wordt het tijd om de uien tegen valse meeldauw te beschermen. Ondanks dat de omstandigheden ongunstig lijken voor valse meeldauw, worden er op sommige percelen toch haardjes met aangetaste planten aangetroffen. Zeker omdat we alleen maar de beschikking hebben over preventieve middelen, is het belangrijk om de uien toch op tijd te beschermen. Dit kan het beste met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha. Om de uien bij het schrale weer toch aan de gang te houden kan dit gecombineerd worden met Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha + Powerleaf Zink 1,00 ltr/ha.


.Wintertarwe – afrijping

Veel tarwepercelen staan te bloeien of komen binnenkort in bloei. Bij het huidige schrale weer lijkt het gevaar voor schimmelaantasting klein, maar met name bruine roest kan juist onder schrale omstandigheden voor een behoorlijke aantasting zorgen in de tarwe. Spuit daarom rond het begin van de bloei de tarwe nog een keer met een fungicide, zodat het gewas over een voldoende lange periode beschermd is. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Prosaro 0,75-1,00 ltr/ha of Soleil 1,00 – 1,20 ltr/ha.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.