18 maart 2024

Bladvoeding appel en peer

De gewasontwikkeling is dit jaar vrij vroeg. Bij peer zien we bij de vroege rassen, zoals Gräfin Gepa en Xenia, al volop bloemen open. Ook bij appel zien we de ontwikkeling langzaam doorgaan. In aanloop naar de bloei toe, speelt bladvoeding een belangrijke rol om de gewassen zo optimaal mogelijk te voorzien van de nodige nutriënten. De bloeiperiode is een belangrijke fase voor de productie en vruchtkwaliteit. Als basis voor bladvoeding tot de bloei, kunt u gebruik maken van het onderstaande adviesschema voor appel en peer. Voor keuze van de bladmeststof, zie tabel 1.

.

Tabel 1. Advies bladvoedingsschema appel en peer, tot de bloei.

1) bij koud weer in de bloei, extra borium.

.

Bekijk hier de verschillende gewasstadia.

.

Spoorelementen zijn in kleine hoeveelheden nodig, maar hebben een groot effect op de vitaliteit en de ontwikkeling van het gewas. Om extra aandacht te besteden aan bladvoeding met spoorelementen, kunt u het bladvoedingsschema combineren met de inzet van Hortispoor Mix vloeibaar. Dit product bevat een brede mix van verschillende spoorelementen, zoals koper, mangaan, ijzer, borium, molybdeen en zink. De meeste elementen zijn hierbij geformuleerd als chelaat. Een belangrijk voordeel van chelaat-meststof is dat deze makkelijk via het blad wordt opgenomen.

.

Tabel 2. Keuze bladmeststoffen tot de bloei

.

Opmerkingen bij het schema:

  • Alle in het schema in tabel 1 genoemde combinaties zijn mengbaar.
  • Bladmeststoffen als laatste in de tank doen.
  • Geen zware mixen van bladmeststoffen bij nachtvorst.
  • Gebruik bij een jonge aanplant een aangepaste dosering.
  • Spuit op een droog gewas.
  • Pas op met vloeibare EC-formuleringen, zoals insecticiden, deze apart spuiten.
  • Als u Intake gebruikt, voor het verlagen van de pH van de spuitvloeistof, deze als eerste in de tank. Pas hierbij de dosering aan, tot de juiste kleur van het water (pH) is bereikt.
  • Vermijd (te) hoge doseringen bladvoedingsmeststoffen, het is effectiever en gewasveiliger om verschillende keren met een lage dosering te spuiten.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.