21 maart 2024

Nuttige insecten – Roofwants

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. We starten met de roofwants.

Latijnse naam: Anthocoris nemoralis

Roofwants als nuttig insect
Roofwantsen vormen een belangrijke groep van natuurlijke vijanden van met name de perenbladvlo. De Anthocoris nemoralis is hiervan een bekend voorbeeld. Adulten kunnen hierbij gedurende het gehele seizoen worden aangetroffen. Tijdens de winter gaan ze bij voldoende temperatuur op zoek naar voedsel en voeden zich met onder andere eieren van de perenbladvlo en luizen. Tijdens de zomerperiode voeden ze zich met perenbladvlo, luizen, spint, kleine rupsen, motjes en andere insecten. In periodes met wat minder voedselaanbod kunnen ze zich ook voeden met stuifmeel. De roofwants is een voorbeeld van een insect wat al vroeg in het seizoen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de beheersing van de perenbladvlo.

Levenswijze
De vrouwelijke adult kan in haar leven tot 150 tot 200 eieren leggen. Deze worden onder andere afgezet jong bladweefsel en zijn nauwelijks waarneembaar. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het nimfenstadium 16 tot 18 dagen met 3 larvale stadia. De Anthocoris Nemoralis kent drie generaties per jaar.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst? Lees hier meer.