22 maart 2024

Jonge hoveniers denken vanuit duurzaamheid

De zwagers Niek de Ruiter (26) en Nicardo Eversdijk (28) zijn twee enthousiaste hoveniers. Samen hebben ze een goedlopend bedrijf in Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Niek: “Zeven jaar
geleden zijn we begonnen met de aanleg van kleinschalige tuinen voor particulieren. Inmiddels doen we vooral hele mooie projecten in het hogere segment.”

Met trots laten Niek en Nicardo foto’s zien van verschillende grote tuinen die zij van A tot Z hebben aangelegd. Van grondwerk en bestrating tot een automatisch systeem voor beregening en
verlichting, alles is het werk van de beide jonge ondernemers. “Dit huis ligt in een nieuwbouwwijk, toch ziet de tuin eruit alsof die al tien jaar geleden is aangelegd. De opdrachtgever koos voor volwassen bomen, dan ziet het er meteen gevuld en mooi uit.”

 

Gestart als zzp’er
Niek begon het bedrijf in 2016. “Hiervoor heb ik een opleiding afgerond bij een Hoveniersbedrijf in Tholen. Vrij kort daarna kreeg ik de kans om als zzp’er voor mijn schoonvader aan de slag te gaan. Ik was negentien en begon onder de naam De Ruiter Tuinen. In 2020 heb ik de naam veranderd in De Ruiter Hoveniers. In 2021 kwam mijn zwager Nicardo in het bedrijf.” Nicardo: “Ik heb net als Niek de hoveniersopleiding gedaan bij een Hoveniersbedrijf en ben ook op jonge leeftijd als zelfstandige begonnen, voornamelijk als stratenmaker. Uiteindelijk was ik op zoek naar meer uitdaging en Niek zocht versterking.” Niek: “Ik was dringend op zoek naar iemand die ook zelfstandig een project kan begeleiden. Dus dat kwam goed uit.”

 

Zichtbaar via social media
Inmiddels zijn ze met z’n zessen en heeft het bedrijf flink wat naamsbekendheid opgebouwd in en om Terneuzen. “We hebben veel profijt van mond-tot-mondreclame. Ook op sociale media zijn we actief, waardoor mensen ons steeds meer zien. Zijn we ergens aan het werk, dan krijgen we vaak een telefoontje uit de buurt of we daar ook eens willen komen praten.” Waar de zwagers vooral plezier in hebben, zijn de projecten met een hoge moeilijkheidsgraad. Nicardo: “Binnenkort beginnen we aan een tuin met een oppervlakte van zo’n tweeduizend vierkante meter, met daarin een zwembad en een hoogteverschil van 1,20m. Dat is echt een uitdaging!”

 

Betrokkenheid wordt gewaardeerd
Dat ze zo snel gegroeid zijn in het hogere segment is volgens Henri Eerland, adviseur groenvoorziening bij Van Iperen, vooral te danken aan de drive die de beide zwagers kenmerkt. “Ze zijn enorm gemotiveerd en gaan er echt voor. En dat merken klanten.” Niek: “Wat ons onderscheidt, is onze passie en onze nauwkeurigheid. We zijn allebei heel precies. En dat zie je terug in onze projecten. Onze betrokkenheid bij het werk wordt herkend en gewaardeerd.” Nicardo: “Dat zorgt er ook voor dat we niet snel iets uit handen geven. We moeten echt zeker weten dat iemand die voor ons werkt, dat doet met dezelfde passie en nauwkeurigheid.” Dat ze voor kwaliteit gaan stralen ze ook uit met hun bedrijfsbussen. Het mooi vormgegeven logo op de zwarte bedrijfswagens zorgt voor een passende uitstraling.

 

Duurzaamheid staat centraal
Henri: “Het is echt een bedrijf van deze tijd. Deze jongens denken niet meer vanuit het idee dat je voor elke ziekte of plaag wel even een middel voorhanden hebt. Dat is van voor hun tijd. Zij denken vanuit een duurzame aanpak en dat spreekt veel opdrachtgevers aan.” Niek: “De basis van een project moet goed zijn. Wij stellen daarom altijd voor om de oude grond af te graven en nieuwe aan te brengen. Daarmee voorkom je onkruiddruk en creëer je een ideale bodemstructuur. Dat zorgt voor vitale en weerbare planten. Daardoor kunnen we ook garantie geven op onze beplanting.” Henri: “Het kost aan de voorkant meer, maar het bespaart kosten op de langere termijn.” Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij De Ruiter, blijkt ook uit de materialen die ze inzetten. Zo gebruiken ze voornamelijk duurzaam hout.

 

Aankloppen voor advies
Regelmatig kloppen de zwagers aan bij Henri. Niet alleen voor de producten die Van Iperen levert, zoals bijvoorbeeld meststoffen, teelaarde, dressgrond en graszaad, maar ook steeds vaker voor advies. Niek: “Henri en ik komen allebei uit hetzelfde dorp. We kennen elkaar al heel lang. Dat maakt het makkelijk om even contact met elkaar te hebben, bijvoorbeeld als planten niet goed willen groeien of een tuin nat blijft.” Henri: “Meestal nemen we dan een bodemmonster. Zo zie je snel of er storende lagen in de bodem zitten. Ook heb je meteen inzicht in de samenstelling van de bodem, waardoor je weet welke meststoffen je toe moet voegen. Voor het dagelijks gebruik heb ik voor die jongens ook een bemestingsschema gemaakt.”

 

Onderhoudsabonnement
Naast de aanleg van tuinen, is ook het onderhoud een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk. Niek: “We bieden klanten een onderhoudscontract aan. Dat zorgt voor werk, maar je ziet ook met eigen ogen hoe een tuin zich ontwikkelt. En daar leer je weer van.” Verdere groei van het bedrijf is volgens de zwagers belangrijk. “We hebben mensen nodig die zelfstandig een project aan kunnen pakken. Daardoor krijgen we meer ruimte om ook het ontwerp zelf te doen. Nu gebeurt dat nog vaak door een architect.” Nicardo: “We willen niet te klein zijn, omdat je dan het risico loopt het werk niet aan te kunnen. Tegelijkertijd moet je oppassen dat je niet te groot wordt, omdat je dan de flexibiliteit en de persoonlijke betrokkenheid op het werk gaat missen. Dat is juist wat ons sterk maakt!”