26 maart 2024

“Die beestjes werken 24/7 voor je!”

“Ik vind het iedere keer weer een uitdaging om de beste bloemen te telen.” Sinds hij zijn opleiding MAS tuinbouw heeft afgerond, is Kees Buijs (23) bedrijfsleider in het bedrijf van zijn vader, Buijs Flowers in Zuilichem. “We hebben twee locaties, elk van drie hectare groot. Ik ben bedrijfsleider op een van deze vestigingen en doe de teeltbegeleiding op beide locaties . Mijn vader doet de bedrijfsvoering.”

In 2001 deed de kans zich voor om een kwekerij van drie hectare in Zuilichem te bouwen. Mijn vader verkocht de oude locatie en we verhuisden daarheen.” Zes jaar later kwam het land aan de overkant van de straat te koop. Daar verrees een tweede kas, ook van drie hectare. “We telen uitsluitend troschrysanten. Aan de ene kant van de weg de Euro, een gevulde tros, aan de andere kant de Kennedy, een enkele tros.”

 

Voor het topsegment
“In het verleden teelden we vooral voor de retail. Dan gaat het om massa. Maar daarin kunnen wij ons niet onderscheiden. Tegenwoordig gaan we daarom voor de hoogste kwaliteit. Als Nederland zijn we koploper in het kweken van chrysanten. Dat doet geen enkel ander land ons na. Andere landen, zoals Kenia bijvoorbeeld, kunnen wel massa telen, maar daar kunnen wij wat kosten betreft niet tegenop. Daarom kiezen we voor het topsegment.”

“De lat ligt hoog bij ons. Elke tak moet goed zijn. We hebben een supermooi product. Geweldig om te zien hoe uit een klein stekje een prachtige tak met bloemen groeit. Daar kan ik echt van genieten.” Dat gaat volgens de jonge kweker overigens niet vanzelf. “Het gaat erom dat je altijd scherp moet blijven. Of het nu gaat om de watergift, het licht of het remmen. Ben je te laat, dan kun je dat niet meer herstellen. Chrysanten kweken is topsport.”Buijs Flowers

 

Veel onzekerheden
Nadenken over de toekomst is volgens Kees altijd nodig om een solide en bestendig bedrijf te houden. “Op korte termijn zijn wij vooral bezig met verduurzamen. We hebben natuurlijk te maken met de energietransitie. Zo moeten wij, net als heel Nederland, van het gas af. En dat gaat niet van het ene op het andere moment.” Inmiddels heeft het bedrijf zonnepanelen, hangt er energiezuinige ledverlichting in de kas en staan er in de loods een aantal elektrische boilers voor de verwarming. “Dat zorgt ervoor dat we de WKK (warmtekrachtkoppeling) minder vaak hoeven te gebruiken. En dat scheelt aanzienlijk in het gasverbruik. Daarnaast komt er in de toekomst een OCAP-leiding. Dat is overtollige CO2 van de industrie. Dus ook daarvoor hebben we dan de WKK niet altijd meer nodig.”

Verder is de teelt de afgelopen jaren voornamelijk biologisch geworden. Kees: “Toen ik hier begon, gebruikten we nog veel chemische middelen. Dat is nu voorbij en dat geeft heel veel rust. Heb je eenmaal de biologie uitgezet, dan weet je dat die beestjes 24 uur per dag voor je werken. En het resultaat is ook nog eens beter. Trips en spint hebben we op deze manier goed in de hand. Moet je toch ergens ingrijpen, dan kun
je dat pleksgewijs doen en met middelen waar de biologie geen last van heeft.” Om wantsen uit de kas te kunnen houden, wordt nagedacht over insectengaas. “Het nadeel daarvan is dat de luchtcapaciteit minder wordt.”

 

Inzet van biostimulanten
“Onze grootste uitdaging is echter de wortelknobbelaaltjes. Tot nu toe bestrijden we die door de grond waarin we telen te stomen. Dat hebben we dit jaar één keer gedaan, maar willen we tot een minimum beperken omdat het veel energie kost. Ook maak je het bodemleven ermee kapot. Vandaar dat we nu biostimulanten gebruiken. Deze producten zorgen ervoor dat de wortels beter groeien zodat ze tegen een stootje kunnen.
Dat heeft al wel effect, maar nog niet voldoende. Het blijft dus nog experimenteren.”

Om sterker in de markt te staan, is Buijs Flowers lid van de Quality Flower Group, een regionaal initiatief waar vier kwekers bij zijn aangesloten. Kees: “De groep heeft een vaste relatiebeheerder die de contacten met de handel onderhoudt. Hij zorgt voor de marketing, de verkoop en de promotie. Dat heb je echt nodig, omdat we te klein zijn om dat allemaal zelf in huis te hebben. Ook geeft hij commentaar op de kwaliteit van onze producten en weet hij heel goed wat de wensen van de markt zijn.” Regelmatig organiseert de groep vergaderingen en excursies en delen ze kennis met elkaar. Wat betreft de afzet is Kees ervan overtuigd dat de relatie met klanten heel belangrijk is. “Klanten moeten je kennen en weten dat ze altijd op je kunnen rekenen. Dat je elke dag dezelfde kwaliteit levert. Daardoor verkoop je makkelijker direct, zonder dat je bijvoorbeeld naar de veiling moet.”

 

Nog meer leren
Kees weet van zichzelf dat hij nog veel moet leren. Zijn vader geeft hem alle ruimte om te groeien. “Ik heb veel respect voor mijn vader.” Daarnaast loopt Kees regelmatig bij andere chrysantenkwekers binnen. “Veel kwekers hier in de regio zijn familie. Iedereen kent elkaar en is bereid om anderen te helpen. We zijn heel open naar elkaar. Ik gebruik die contacten om zoveel mogelijk te leren en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Daarnaast krijg ik natuurlijk advies van toeleveranciers als Van Iperen.”

Van Iperen levert voor beide locaties de vloeibare meststoffen. Voor de gewasbescherming maakt Buijs Flowers gebruik van twee verschillende leveranciers, waaronder Van Iperen. Kees: “Van Iperen doet op mijn locatie de scouting en geeft advies op het gebied van bemesting en gewasbescherming. Wij vinden het belangrijk dat we de discussie aan kunnen gaan met de adviseurs. We staan open voor de ideeën van anderen. Samen proberen we tot de beste oplossingen te komen.”