28 maart 2024

Rupsen

In enkele beplantingen hebben we de eerste actieve rupsen gevonden. Controleer in uw beplantingen of een bestrijding nodig is. Meestal vinden we rupsen van de vruchtbladroller en daarnaast rupsen van wintervlinder of voorjaarsuil. Rupsen van wintervlinder vinden we vaak in beplantingen naast een bos. Qua middelen is de keuze nu beperkt tot de Bt-preparaten, zoals XenTari. Voor een optimaal resultaat met de Bt-preparaten is een goede timing van belang. Jonge actieve rupsen zijn het meest gevoelig voor deze middelen. Bij voorkeur een bespuiting uitvoeren onder zonnige omstandigheden met voldoende temperatuur. Optimaal zijn temperaturen boven de 12-15 °C. Onze adviesdosering van XenTari is bij appel, peer en steenfruit 1,0 kg/ha. Indien nodig, na circa 7 tot 10 dagen herhalen.

.

Van Bt-preparaten is bekend dat de effectiviteit terug loopt onder invloed van een hoge zuurgraad van de spuitvloeistof. Bij een pH hoger dan 7 loopt de werking terug. Dit speelt bijvoorbeeld als borium in de tankmix is toegevoegd.
Om dit nadelige effect te voorkomen, kunt u de pH van de spuitvloeistof verlagen door gebruik te maken van Intake als pH-regulator. De dosering Intake is afhankelijk van de pH van uw spuitwater. Bekijk dit filmpje voor verdere achtergrondinformatie over het werken met Intake. Het toepassen van Intake op bloeiende gewassen wordt afgeraden door de fabrikant.

.

XenTari 1,0 kg/ha
Agro-Vital Intake 0,50%

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.