28 maart 2024

Schurft

Veel telers hebben begin deze week een behandeling tegen schurft uitgevoerd. De omstandigheden voor een bespuiting waren toen ideaal. Gezien de gewasontwikkeling, begin bloei bij peer en groene/rose knop bij appel, is dit een belangrijke fase in de schurftbestrijding. Voor het komende paasweekend voorspelt het KNMI wisselvallig weer. De voorspellingen in het waarschuwingsmodel geven kans op matige tot zware infectie voor schurft. Via Mijn Iperen, kunt u de ontwikkeling van schurftinfecties 24 uur per dag volgen.

.

Vóór Pasen is ons advies een preventieve behandeling uit te voeren. In deze periode gaat onze voorkeur uit naar Delan Pro. In tegenstelling, tot wat op het etiket staat, kunt u Delan Pro prima mengen met bladbemesting. Als een curatieve bestrijding nodig is, dan in deze fase kiezen voor Faban of Scala/Chorus plus Delan of Delan Pro. Faban is een sterk combinatieproduct van Delan plus Scala. Aan Faban geen preventief middel toevoegen.

.

Captan  1,80 kg/ha
Delan DF 0,50 kg/ha
Delan Pro  2,50 ltr/ha
Soriale  1,86 ltr/ha
Faban 1,20 ltr/ha
Scala 0,75 ltr/ha
Chorus 0,40 kg/ha
Scala en Chorus altijd mengen met een preventief middel 

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.