08 april 2024

Organische meststoffen voor sterke en vitale gewassen

Het telen van vitale gewassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen krijgt steeds meer focus. De inzet van organische meststoffen draagt niet alleen direct bij aan een vitale plant, maar zorgt ook voor een gezonde bodem! Voorbeelden van organische meststoffen zijn kippenmest, VIVIBLOOM en Flytilizer. Productmanager Sander Vermeer legt de werking van organische meststoffen uit. 

Organische meststoffen leveren net als minerale kunstmest natuurlijk de voedingsstoffen die de plant nodig heeft, maar ze bieden meer voordelen. Ten eerste stimuleren ze een divers en actief bodemleven. De aanwezigheid van organisch materiaal zorgt voor een aantrekkelijke omgeving voor onder andere bacteriën, schimmels en wormen. Hierdoor wordt de diversiteit van de verschillende micro-organismen in de bodem groter.

De afbraak van organische meststoffen door deze micro-organismen zorgt voor een vruchtbare bodem en aan een betere opname van voedingsstoffen door het gewas. En daardoor aan een verhoogde weerstand tegen ziektes en plagen.

Ook de bodemstructuur verbetert bij de toepassing van organische meststoffen. Bij de afbraak van de organische meststoffen door de micro-organismen wordt zuurstof verbruikt wat positief bijdraagt aan de lucht- en waterdoorlaatbaarheid van de bodem.

Tot slot geven minerale meststoffen vaak snelle resultaten, terwijl organische meststoffen een langduriger effect hebben. Dit komt doordat ze langzaam worden afgebroken en de voedingsstoffen geleidelijk aan de bodem worden vrijgegeven. Op deze manier blijven ze de groei en gezondheid van gewassen gedurende een langere periode ondersteunen.

Als je de bodem wilt verbeteren is de overstap naar organische meststoffen een logische keuze. Dit alles draagt weer bij aan gezonde groei en bescherming van uw gewassen.

Meer weten over het gebruik van organische meststoffen? Neem contact op met één van onze specialisten meststoffen & biostimulanten.