11 april 2024

Groeiregulatie peer

Dit voorjaar zien we bij peer in een aantal beplantingen, bomen met te weinig bloem. Hierbij spelen verschillende oorzaken, zoals perenknopkever, alternaria-dode knop, maar ook aantasting van perenbladvlo uit 2023. Op bomen met te weinig zetting is groeiregulatie nodig. Denk hierbij aan wortelsnoei of inzagen. Wortelsnoei is door veel telers door het natte voorjaar niet uitgevoerd.

.

Daarnaast geeft een schema met lage dosering Ethrel een groeiregulatie. Ethrel geeft meer bloemknoppen in het volgende jaar. Zeker bij toepassing meerdere jaren achter elkaar.

.

Een andere mogelijkheid is de inzet van Regalis Plus of Kudos. Dit speelt binnenkort bij de ontwikkeling van 3e tot 5e blad van de nieuwe beursscheut. Deze toepassing zetten we voor in als ruibeperking bij bomen met weinig vruchtclusters.

.

Kudos  1,25 kg/ha
Regalis Plus 1,25 kg/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.