15 april 2024

Bladvoeding appel en peer na de bloei

De basis voor de bemesting is natuurlijk de basisgift in het voorjaar. Daarnaast kunt u met name voor de spoorelementen bladbemesting toepassen. Elementen zoals mangaan worden moeilijk opgenomen door de wortels. Zeker op zeekleigronden met een hoge pH.

.

Als basis voor bladvoeding vanaf de bloei, kunt u gebruik maken van het onderstaande adviesschema in tabel 1 voor appel en peer. Voor keuze van de bladmeststoffen, zie tabel 2.
Zeker in de komende periode met koud en buiig weer, werkt bladbemesting aanvullend voor het gewas.

.

Tabel 1. Advies bladvoedingsschema appel en peer, na de bloei.

.

Spoorelementen zijn in kleine hoeveelheden nodig, maar hebben een groot effect op de vitaliteit en de ontwikkeling van het gewas. Om extra aandacht te besteden aan bladvoeding met spoorelementen, kunt u het bladvoedingsschema combineren met de inzet van Hortispoor Mix vloeibaar. Dit product bevat een brede mix van verschillende spoorelementen, zoals koper, mangaan, ijzer, borium, molybdeen en zink. De meeste elementen zijn hierbij geformuleerd als chelaat. Een belangrijk voordeel van chelaat-meststoffen is dat deze makkelijk via het blad worden opgenomen.

.

Voor meer informatie over Siligreen en Calcimax, zie het bericht siligreen-calcimax.

.

Tabel 2. Keuze bladmeststoffen vanaf de bloei

.

.

Opmerkingen bij het schema:

  • Let op met calciummeststoffen en bitterzout, deze niet mengen!
  • Bladmeststoffen als laatste in de tank doen
  • Gebruik bij een jonge aanplant een aangepaste dosering
  • Spuit op een droog gewas
  • Pas op met vloeibare OD en EC-formuleringen, zoals insecticide (Movento), deze apart spuiten.
  • Als u Intake gebruikt, voor het verlagen van de pH van de spuitvloeistof, deze als eerste in de tank. Pas hierbij de dosering aan, tot de juiste kleur van het water (pH) is bereikt.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.