15 april 2024

Schurft en meeldauw

Voor de komende dagen voorspelt het KNMI wisselvallig weer met lage temperaturen en forse buien met harde tot stormachtige wind. Ondanks de wat lagere temperaturen, voorspelt het waarschuwings-programma matige tot zware schurftinfecties. Gezien het gewasstadium bij appel, bloei tot afbloei, is dit een gevoelige periode voor de infecties van schurft en meeldauw.

.

Bij appel is ons algemene advies in deze fase te kiezen voor Sercadis. Sercadis is een sterk preventief middel op schurft en meeldauw. Sercadis altijd mengen met een bedekkingsfungicide, bijvoorbeeld Captan of Delan DF/Delan Pro. Sercadis kunt u per seizoen drie keer inzetten. Als u kiest voor Captan of Delan, dan is ons advies Soriale toe te voegen. Dit geeft een extra bestrijdingseffect tegen schurft- en meeldauw.

.

Als later deze week een curatieve bestrijding nodig is, gaat onze voorkeur uit naar Chorus of Scala. Chorus en Scala werken bij lagere temperaturen beter dan EBR’s. Daarnaast kunt u Score pas inzetten vanaf 1 mei. Deze middelen combineren met Captan, als bedekkingsfungicide, ook in verband met de bestrijding van neusrot.

.

Bij peer gaat in deze periode, na de bloei, de voorkeur naar behandelingen met Captan, gecombineerd met Luna Care. Luna Care kunt u twee keer inzetten. Als eind deze week een curatieve bestrijding nodig is, dan ook bij peer kiezen voor Chorus of Scala in combinatie met Captan.

.

Captan  1,80 kg/ha
Soriale  1,86 ltr/ha
Luna Privilege 0,15 ltr/ha
Luna Care 3,00 kg/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Flint 0,15 kg/ha
Stroby WG 0,20 kg/ha
Faban 1,20 ltr/ha (preventief en curatief)
Chorus 0,40 kg/ha (curatief)
Scala 0,75 ltr/ha  (curatief) 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.