22 april 2024

Schimmelbestrijding bij peer

Bij peer zitten we nu in het stadium ruim drie weken na volle bloei. In deze periode speelt het risico op infectie van verschillende schimmels. Naast perenschurft, is ook de bestrijding van Alternaria-dode knop en Stemphylium-zwartvruchtrot belangrijk in deze fase. Voor deze week voorspelt het KNMI nog vrij lage temperaturen. Stemphylium gaat vooral spelen, als de temperatuur omhoog gaat, gecombineerd met regenperioden.

De periode na de bloei is ook een belangrijke periode voor de knopaanleg voor het volgende seizoen. Luna Care bevat het fungicide fluopyram en daarnaast ook fosetyl-aluminium. Fosetyl-aluminium heeft een versterkende werking op de knopaanleg. Concreet zorgt dit voor een duidelijke verbetering in de knopvitaliteit, door onderdrukking van Alternaria. In beplantingen peer, waar veel dode knoppen voorkomen, is ons advies Luna Care in de komende periode te gebruiken. Luna Care heeft een goede werking op schurft, meeldauw, zwartvruchtrot en Alternaria. In peer kunt u Luna Care inzetten vanaf het einde van de bloei. Voeg bij het klaarmaken van de spuitvloeistof de Luna Care als eerste toe in de tank. Luna Care is toegelaten voor twee behandelingen per jaar.

Ook bij peer kunt u deze week Stimuforce Asco toevoegen bij de bespuiting. Pas dit product in deze fase één tot drie keer toe, in een dosering van 2,00 tot 3,00 ltr/ha per behandeling. Dit kunt u mengen met alle reguliere gewasbeschermingsmiddelen en bladmeststoffen.

Captan 1,80 kg/ha
Soriale 1,86 ltr/ha
Luna Care 3,00 kg/ha
Sercadis 0,30 ltr/ha
Stimuforce Asco 2,00 – 3,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.