22 april 2024

Vruchtdunning peer

In veel regio’s meten we nu vruchtjes bij Conference-peren van 10 tot 12 mm. Dit betekent dat het tijdstip voor vruchtdunning deze week bij Conference in beeld komt. Brevis en BA-producten werken optimaal tussen 10 en 12 mm topvrucht. Echter in de fase tussen 12 en 16 mm kunt u nog een effect bereiken. Te vroeg inzetten van Brevis, bij vruchtjes kleiner dan 10 mm, geeft onvoldoende werking. Bij Brevis is het ook mogelijk om alleen een behandeling in de kop van de boom uit te voeren. Zorg dan wel voor een voldoende hoge dosering. Een halve dosering werkt dan onvoldoende.

Het toepassen van chemische vruchtdunning is maatwerk per ras en per beplanting. Dit jaar is het extra complex, omdat in veel regio’s matige tot soms zware hagelschade is ontstaan. Hierbij verwachten we een extra natuurlijke rui. Overleg altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Brevis   1,10 – 2,20 kg/ha
Exilis 100 SC 1,50 ltr/ha
MaxCel 10,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.