24 april 2024

Teeltadvies 24-04-2024

Deze week in het teeltadvies:  Onkruidbestrijding in aardappelen, zaaiuien, plantuien en suikerbieten, groeiregulatie in graszaad en wintergerst, stikstofbemesting in granen en graszaad en een tip voor uw bodeminsecten.

 

Onkruidbestrijding aardappelen

Op verschillende plaatsen zijn al wat aardappelen gepoot. Door het wisselvallige weer zal het een tijd duren voordat alle aardappelen geplant zullen zijn. Na het poten en frezen is het belangrijk om de bodemherbiciden toe te passen. Door de wisselende weersomstandigheden zal er zeker rekening gehouden moeten worden met het moment van opkomst van de aardappelen. Verschillende bodemherbiciden kunnen veilig ruim voor opkomst worden toegepast. Wanneer de aardappelen al verder ontwikkeld zijn, en het moment van opkomst niet ver weg meer is, is het aantal middelen wat veilig toegepast kan worden wat kleiner.

Naast het moment van opkomst spelen buurgewassen een rol bij het kiezen van bodemherbiciden in de mix voor de aardappelen. Wanneer er bloeiende tulpen in de omgeving aanwezig zijn, kan Boxer niet gebruikt worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de tulpen knikken en niet meer goed gekopt kunnen worden. Houd er bij het toepassen van Centium rekening mee dat dit middel gemakkelijk door drift of verstuiven op buurpercelen terecht kan komen. Bij het toepassen van Challenge is het goed om mee te wegen dat dit een risico kan vormen voor direct naastgelegen gewassen. Ook langere tijd na het toepassen kan de werkzame stof van Challenge via verstuiven van de grond nog op naastgelegen percelen terechtkomen en hier voor schade zorgen.

Voor het middel Sencor moet rekening gehouden worden met de rasgevoeligheid. Verschillende rassen reageren verschillend op het toepassen van Sencor voor of na opkomst. Op rassen die na opkomst geen sencor verdragen, is het extra belangrijk om voor opkomst een brede mix toe te passen, omdat de mogelijkheden na opkomst in dat geval wat beperkt zijn.

Ruim voor opkomst kan op Sencor tolerante rassen gespoten worden met een mix van Centium 0,15 ltr/ha en Boxer 3,00 ltr/ha en Sencor 0,40 ltr/ha. Wanneer op het perceel geen Boxer gespoten kan worden, kan de Boxer in deze mix vervangen worden door Proman 2,00 ltr/ha of door Challenge 1,50 ltr/ha.

Op rassen die niet met Sencor gespoten kunnen worden, kan worden gewerkt met een mix van Centium 0,15 ltr/ha en Boxer 3,00 ltr/ha en Proman 2,00 ltr/ha. Als Boxer geen mogelijkheid is, kan in deze mix de Boxer worden vervangen door Challenge 1,00 ltr/ha.

Wanneer de aardappelen al langer geplant zijn en kort voor opkomst nog gespoten moeten worden, kan dit met een mix van Boxer 4,00 ltr/ha en Sencor 0,50 ltr/ha. Wanneer Boxer geen mogelijkheid is, kan ook gekozen worden voor een mix met Proman 2,00 ltr/ha en Sencor 0,50 ltr/ha. Op rassen die gevoelig zijn voor Sencor, kan gespoten worden met Boxer 3,00 ltr/ha & Proman 2,00 ltr/ha.

 

Onkruidbestrijding zaaiuien

Ook in de stand van de zaaiuien zijn momenteel behoorlijke verschillen. Enkele percelen staan al boven terwijl er ook nog behoorlijk wat percelen zijn die nog gezaaid moeten worden. Wanneer het moment van zaaien daar is, kan direct na zaai gespoten worden met Stomp 0,75-1,00 ltr/ha en Grounded 0,40 ltr/ha. Houd bij lichtere grond de lage dosering stomp aan. Door Grounded toe te voegen aan de Stomp, wordt het gevaar van inspoeling kleiner en zal de werkzame stof beter in de bovenlaag aanwezig blijven.

Wanneer de uien gezaaid zijn, kan kort voor opkomst klein onkruid worden afgebrand met Touchdown 2,00 ltr/ha en Stomp 0,50 – 0,75 ltr/ha.

Na opkomst kunnen de aanwezige bodemherbiciden worden versterkt door AZ 500 0,20 ltr/ha te spuiten. AZ 500 heeft als eigenschap dat het veel water nodig heeft voor een optimale werking. Voordeel daarbij is wel dat AZ 500 goed in de toplaag blijft hangen en weinig zal inspoelen.

Vanaf opkomst is het belangrijk om regelmatig terug te komen om zo het onkruid niet de kans te geven om groot te worden. Pas wanneer de uien een echt pijpje van minstens 3 cm hebben, kan veilig met contactmiddelen gespoten worden tegen het onkruid. Hiervoor zijn wel afgeharde omstandigheden nodig, dus zolang het wisselvallig is, zijn contactmiddelen eenvoudigweg geen optie. Vanaf opkomst tot het moment dat de omstandigheden wel goed zijn voor een contactbespuiting, kan regelmatig worden gespoten met een combinatie van bijvoorbeeld Boxer 0,25 ltr/ha en Wing P 0,25 ltr/ha.

 

Onkruidbestrijding na opkomst bij plantuien

Na opkomst van de plantuien kunnen de bodemherbiciden aangevuld worden. Bij het spuiten van deze aanvulling is het belangrijk om met een grove druppel en voldoende water te spuiten, zodat de druppels gemakkelijk van de uien af rollen, en op de grond terecht komen, waar ze hun werk moeten doen. Voor deze bespuiting kan gekozen worden voor een combinatie van Wing P 1,00 ltr/ha en Boxer 1,00 ltr/ha en Challenge 0,25 ltr/ha. Wanneer Boxer, in verband met buurgewassen, geen optie is, kan de Boxer in deze mix worden vervangen door Stomp 1,00 ltr/ha.

 

Ziektebestrijding

In de vroeg geplante percelen plantuien zijn de planten al behoorlijk ontwikkeld. Vanaf het moment dat de plantuien vier echte pijpjes hebben, is er risico op valse meeldauw, en is het zaak om het gewas zo goed mogelijk te beschermen. Hiervoor kan gestart worden met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha en Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha en Powerleaf Zink 1,00 ltr/ha. Zink is in de eerst groeifase van de plant erg belangrijk voor de opbouw van een weerbare plant. Daarnaast is zink belangrijk voor het goed functioneren van bladgroen. Mangaan is een onderdeel van enzymen die een rol spelen bij de celdeling, fotosynthese en stofwisseling. Daarnaast zorgt mangaan voor stevigere cellen in het loof, waardoor de plant wat beter bestand is tegen wisselende weersomstandigheden.

 

Suikerbieten

Na zaai en voor opkomst kan worden gespoten met bodemherbiciden, zoals beschreven in het bericht van 10 april. Bij bovenstaande bieten kan gestart worden met de LDS-bespuitingen. Onder de huidige malse omstandigheden kan hiervoor een combinatie toegepast worden met Powertwin 0,50 ltr/ha en Nymeo 0,50 ltr/ha en Tipo olie 0,50 ltr/ha. Wanneer op het perceel probleemonkruiden zoals varkensgras aanwezig zijn, kan aan deze mix Safari 10 gr/ha worden toegevoegd. Wanneer het water waarmee gespoten wordt, hard is of een hoge pH heeft, kunnen de werkzame stoffen in de mix versneld worden afgebroken. In dat geval is het verstandig om in plaats van Tipo olie Codacide te gebruiken. Hiermee worden de werkzame stoffen beschermd tegen versneld afbreken.

 

Groeiregulatie graszaad

Veel percelen graszaad zijn toe aan de groeiregulatie. Voor de groeiregulatie kan gebruik gemaakt worden van Trimaxx 0,80 ltr/ha. Wanneer het graszaad voor de groeiregulatie gespoten moet worden, geeft dit de mogelijkheid om dit te combineren met wat bladvoeding. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Powerleaf koper/zwavel 2,50 ltr/ha of Vitalosol Gold 3,00 ltr/ha. Op gronden die gevoelig zijn voor mangaangebrek kan de mangaan uit de Vitalosol Gold goed gebruikt worden.

 

Groeiregulatie wintergerst

De wintergerst laat in het voorjaar altijd een behoorlijke groeispurt zien. Ook op dit moment zijn er veel percelen waar de ontwikkeling erg snel gaat. Om de wintergerst extra te verstevigen kan Yatze 1,00 – 1,25 ltr/ha gespoten worden. Hiermee wordt met name het stukje stengel tussen het vlagblad en de aar verstevigd. Op die manier kan het afknikken van de aar zoveel mogelijk voorkomen worden. Wanneer het vlagblad volledig uit is, kan voor de afrijpingsziekte gespoten worden met Balaya 1,00 – 1,50 ltr/ha en Stavento 1,50 ltr/ha. Dit kan worden gecombineerd met de bespuiting met Yatze. Daarnaast blijft gerst dankbaar voor mangaan. Hiervoor kan Powerleaf Mangaan Plus 1,00 ltr/ha worden toegevoegd.

 

Stikstofbijbemesting wintergerst

Voor zover het nog niet gebeurd is kan de laatste bemesting in de wintergerst plaatsvinden. De gewasnorm is 140 kg N per ha. Voor wie stikstofdifferentiatie aan kan vragen wordt dat 160 kg N per ha.

Stikstofbijbemesting wintertarwe

Ook voor wintertarwe -zeker voor de vroegst gezaaide- komt de aanvullende stikstofbijbemesting in beeld. Zeker voor degene die alleen de basisgift gestrooid heeft en van plan was mest uit te rijden maar niet gelukt is. Het is zelfs dan het overwegen waard om de N gift in een keer aan te vullen tot 230 kg N en de laatste bijbemesting naar voren te halen. Voor telers die wat stikstofbemesting op wintertarwe wat scherper in willen steken i.c.m. met een stikstofbladbemesting in het vlagbladstadium met Powerleaf Stikstof Plus 20 ltr/ha kunnen aan koersen op 200 kg/ha N totaal.

 

Stikstofbemesting zomertarwe- en gerst

Voor telers van zomertarwe die hun basisbemesting gestrooid hebben en verwachten geen drijfmest meer uit te kunnen rijden, kunnen de stikstofbemesting aanvullen tot 150 kg N per ha voor zomertarwe en tot 80 kg N per ha voor zomergerst. Ook hier geldt dat u ervoor kunt kiezen de totale N bemesting wat te verlagen en een vlagbladbespuiting met Powerleaf Stikstof Plus 20 ltr/ha toe te passen.

Bij deze adviezen gaan we uit van onze (proefveld) ervaringen dat vroeg en voldoende (zeker als onverhoopt een langere droge periode aanbreekt) de beste garantie is voor een goede opbrengst.

Voor deze gewassen is het mogelijk om  voor 15 mei stikstofdifferentiatie aan te vragen bij RVO.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/gebruiken-en-uitrijden/stikstof-landbouwgrond/differentiatie

Hierboven de link waarmee u de differentiatie kunt aanvragen en kunt zien aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen.

Zie voor de N bemestingsrichtlijnen granen: https://www.handboekbodemenbemesting.nl/nl/handboekbodemenbemesting/ingangen/handeling/bemesting/stikstof/granen.htm

 

Aanvullende stikstofgift in graszaad

Ook in graszaad is de stikstofwerking van organische meststoffen onzekerder als gevolg van mogelijke verliezen. Wees alert op de kleur van uw gewas.  Wanneer een aanvullende stikstofgift nodig is kan dit prima via het blad met 20 ltr Powerleaf Stikstof Plus en gecombineerd worden met een schimmelbestrijding. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

 

TIP! Bodeminsecten

Door de relatief zachte winter, moeilijk ontwikkelende gewassen en relatief veel groene percelen dit voorjaar, komen op veel percelen problemen naar voren met slakken en bodeminsecten. Wees hier, met name in zaaigewassen heel alert op. Ook dit voorjaar zijn er al percelen verongelukt door schade van aardvlooien. Houdt de gezaaide percelen goed in de gaten en neem direct maatregelen als er schade door bodeminsecten wordt waargenomen. Helaas is het middelenpakket op dat gebied beperkt tot pyrethroïden, zoals Decis of Karate Zeon, die ook nuttige insecten kunnen doden. Wanneer er echt schade optreedt door bodeminsecten is er echter geen andere keuze dan ingrijpen. Zorg wel dat dit dan zo vroeg mogelijk gebeurt, zodat de schade aan het gewas zoveel mogelijk beperkt wordt.

 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.