25 april 2024

Fruitspint bij appel

Bij appel zien we nu bij jonge beplantingen fruitspint doorkomen. De jonge spinten zitten vooral op het kortlotblad onderin de boom. Vaak komt aantasting voor bij bomen in tweede en derde jaar. Soms ook nog bij oudere bomen Elstar, waar regelmatig ATS is gebruikt. Incidenteel zien we jonge spinten van de harlekijnmijt. Deze hebben wat langere poten, lopen wat sneller over het blad, en zijn iets eerder actief in het voorjaar.

Controleer uw beplantingen en kijk vooral op het oudste blad. Voor de bestrijding geven we nu de voorkeur aan Scelta. Scelta kunt u twee keer toepassen met een interval van tien dagen, tot einde bloei, BBCH 69. Scelta is niet toegelaten op peer. Ons advies is bij Scelta een uitvloeier toe te voegen, bijvoorbeeld Agral Gold.

Voor de inzet van Apollo is het nu te laat. Op uitkomende zomereieren kunt u later in het seizoen ook Cantack toepassen. Dit is over een aantal weken, eind mei/begin juni.

Scelta 1,00 ltr/ha
Agral Gold 175 ml/1000 L water

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.