25 april 2024

Herstel grasbanen fruitteelt

Door het natte voorjaar zijn veel grasbanen en wendakkers kapot gereden. Als het beter weer wordt in mei, kunt u de grasbanen herstellen. Wij leveren verschillende typen grasmengsel voor boomgaarden. Voor een compleet overzicht, zie info graszaad fruitteelt.

Hierbij hebben het mengsel Fruit & Boom 1 (standaard) en Fruit & Boom 3 (droogte) onze voorkeur voor herstel van de grasbanen. Een graszaadmengsel bestaat vaak uit een combinatie van Engels raaigras, veldbeemdgras en zwenkgras. Engels raaigras groeit snel en veldbeemdgras en zwenkgras langzamer. Veldbeemdgras en zwenkgras leveren wel een stevige graszode. Zwenkgras kan ook veel beter tegen droogte.

Fruit & Boom 1 is de standaard en bestaat uit 70% Engels raaigras en 30% veldbeemdgras. Het mengsel Fruit & Boom 3 bestaat uit 65% rietzwenkgras, 25% roodzwenk en 10% veldbeemdgras. Dit mengsel kan het beste tegen droogte. Mengsel 3 kunt u het beste gebruiken, als u ook een bloemenmengsel wilt inzaaien.

De doseringen op de website van de leverancier gaan uit van volveldstoepassing. Bij deze toepassing gaat de leverancier uit van 90 tot 120 kg/ha volvelds bij herstel van grasbanen. Voor nieuwe grasbanen is het advies 150 tot 195 kg/ha per ha volvelds.

In de praktijk met bijvoorbeeld 50% grasstrook, betekent dit bij het doorzaaien van beide mengsels 45 tot 60 kg/ha per ha boomgaard. Deze graszaadmengsels zijn verkrijgbaar in zakken van 15 kg.

Fruit & Boom mengsel 1 90-120 kg/ha volvelds
Fruit & Boom mengsel 3 90-120 kg/ha volvelds

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.