25 april 2024

Vruchtdunning peer

De laatste dagen gaat de gewasontwikkeling door het koude weer vrij traag. Bij Conference meten we nu op veel plaatsen 11 tot 12 mm bij de topvrucht. De keuze voor vruchtdunning is dit jaar lastig, omdat in verschillende regio’s matige tot soms zware hagelschade is ontstaan. Hierbij verwachten we een extra natuurlijke rui.

In beplantingen Conference met weinig of geen wind- of hagelschade is vruchtdunning te overwegen. Vaak komt weinig zettingsrui voor en komen nu veel vruchtjes door. Zie foto. Voor vruchtdunning bij peer hebben we de keuze uit twee typen middelen. Producten op basis van 6-BA en Brevis. Hieronder een overzicht van beide typen middelen.

6-BA producten
Toepassing van 6-BA bevordert de natuurlijke rui, waardoor dunning plaatsvindt. 6-BA bevordert ook de celdeling, waardoor behandelde vruchten vaak iets groter zijn. Ook zorgt het toepassen van 6-BA voor meer regelmaat in de productie. 6-BA levert vaak meer gemengde knop in het volgende jaar.
Het resultaat qua dunning met 6-BA bij Conference is vaak maar beperkt. 6-BA geeft nooit overdunning. Optimale toepassing is bij 10 tot 12 mm vruchtgrootte. Echter voor een goede werking is het weer belangrijk. De optimale temperatuur is rond de 18ºC en de dagen erna 20 tot 23 ºC.
Het weerbericht voor de komende dagen is niet optimaal voor de inzet van BA.

Brevis
Sinds 2015 is Brevis als vruchtdunningsmiddel op de markt. De actieve stof in Brevis is metamitron, waaraan calcium is toegevoegd om de gewasveiligheid te vergroten. De actieve stof verstoort de fotosynthese in het blad. Dit leidt tot een stressperiode in het gewas van ca. 2 weken. In deze periode produceert het blad minder koolhydraten, wat leidt tot een toename van de natuurlijke vruchtval.

Op donkere dagen is er minder fotosynthese, waardoor het blad al minder koolhydraten aanmaakt. Hierdoor is het dunnend effect van Brevis in een donkere periode sterker. Hetzelfde geldt bij warme nachten. De boom verbruikt dan meer koolhydraten, dan tijdens een koude nacht. Het effect van Brevis is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan groeikracht, rasgevoeligheid en weersomstandigheden. Ook de dosering en het tijdstip van toepassen spelen een belangrijke rol.

De laatste jaren gaan we bij Conference uit van één toepassing. Een tweede toepassing is geen algemeen advies. De werking is dan vaak veel te sterk. De dosering varieert van 1,10 tot 2,20 kg per ha. In de praktijk adviseren we 1,50 tot 2,00 kg per ha. Bij een lage dosering van 1 kg is de werking te zwak.

Omdat Brevis lokaal-systemisch werkt, kunt u bijvoorbeeld alleen de kop van de boom behandelen. Echter in proeven van PC Fruit gaf netto 0,8 kg per ha in de kop te weinig effect. Als u alleen de bovenste helft van de bomen wilt behandelen, zorg dan wel een voldoende dosering, netto per ha van minimaal 1,30 – 1,50 kg per ha.

Aandachtspunten toepassing Brevis

  • Werking sterker bij donker weer en hoge nachttemperatuur
  • Hogere temperatuur (>15 ºC) geeft betere werking
  • Hoge luchtvochtigheid belangrijk voor goede opname
  • Sterk groeiende bomen reageren sterker op dunmiddelen
  • Bomen onder stress reageren sterker (hagel, droogte, windschade)
  • Niet toepassen op jonge bomen peer, < 8 jaar
  • Niet mengen, altijd solo toepassen
  • Minimale afstand van 3 dagen tussen toepassing Brevis en opname bevorderende en/of oliehoudende stoffen, zoals Movento.
  • Gebruik voldoende water voor een goede verdeling over de boom
  • Toepassen op een droog gewas, en geen regen binnen 4 uur na de bespuiting.

Gezien het weerbericht is begin volgende week het beste moment voor de inzet van Brevis.
Overleg altijd met uw adviseur over de te volgen strategie!

Brevis   1,10 – 2,20 kg/ha
Exilis 100 SC 1,50 ltr/ha
MaxCel 10,0 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.