06 mei 2024

Bladbemesting

Afgelopen week zijn de eerste resultaten van plantsap-analyses verwerkt. Uit deze eerste resultaten bij peer blijkt dat de hoofdelementen stikstof, kali en fosfaat vaak op een voldoende tot hoog niveau in het blad zitten. Calcium zit ook op een voldoende hoog niveau.
Het element magnesium zit soms op een laag niveau. Ook zien we dat verschillende spoorelementen, zoals ijzer, mangaan, zink en soms koper op dit moment laag zitten.

Daarnaast zien we in de N-min monsters dat stikstof nog voldoende in de bodem aanwezig is. Ons advies is, dat een bemesting met stikstof nu niet nodig is. Wel is het nodig om door bladbemesting de spoorelementen op een hoger niveau te krijgen.

Bladbemesting per element is mogelijk met de Powerleaf bladmeststoffen. Daarnaast is ons advies in deze fase Hortispoor Mix vloeibaar. Deze meststof is gebaseerd op chelaten en bevat alle sporenelementen, die het gewas in deze fase nodig heeft. Een voordeel van Hortispoor Mix vloeibaar is dat een lage dosering al volstaat voor een goede werking. Door bij iedere bespuiting 0,50 tot 1,00 liter per ha Hortispoor Mix vloeibaar toe te voegen, beschikt het gewas in deze periode optimaal over de juiste sporenelementen.
Let op: Chelaten kunnen niet worden gemengd met andere producten die metaal bevatten. Bijvoorbeeld aluminiumfosfiet, zoals Luna Care, of koperoxychloride.

Plaatselijk is ijzergebrek bij peer nu ook al zichtbaar. Dit zien we ook terug in de uitslagen.
Voor wat betreft de ijzerbemesting vormt de toepassing van ijzer met de onkruidspuit via de zwartstrook in het voorjaar een belangrijke basis. In de maanden mei en juni kunt u, zowel via bladvoeding als fertigatie nog ijzer geven. Bij zichtbaar ijzergebrek kunt u Olega Fer als bladmeststof extra inzetten, naast de toepassing van Hortispoor Mix.

Hortispoor Mix vloeibaar             0,50 – 1,00 ltr/ha
Olega Fer 2 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.