06 mei 2024

“Hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van biologielevering staan voorop”

Steeds vaker is de inzet van biologie de basis voor de gewasbescherming. Een mooie stap richting een duurzame teelt, maar het omschakelen heeft soms best wat voeten in aarde. Productmanager Biologie Erik Kamstra vertelt: “Overstappen naar biologische gewasbescherming vraagt om een andere manier van denken en werken. Naast dat de tolerantie in de gehele keten iets omhoog moet, vraagt het ook om proactieve planning. Waar je voorheen curatief reageerde op een ziekte of plaag, moeten de nuttigen nu al preventief aan het werk. En waar je van chemische gewasbescherming een voorraad neer kan zetten, is dat met biologie een uitdaging.” En ook dit is niet alleen een verandering voor de teler, maar voor de gehele keten.

Als Van Iperen helpen we onze klanten in deze transitie en hebben we doelen gesteld om ons advies richting 2030 volledig te baseren op groene en biologische gewasbescherming. Ook bij ons was daarvoor een nieuwe aanpak nodig. Jan Mol, Coördinator Biologische Gewasbescherming Binnendienst, weet hier alles van. Hij richt zich samen met vijf andere collega’s op de in- en verkoop van biologische gewasbescherming. “Levering van biologische gewasbescherming vraagt om een andere werkwijze. Er wordt gewerkt met levend materiaal waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Ook de doorlooptijd is een heel stuk korter. Na productie moet het binnen een aantal dagen bij de teler zijn om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een goede samenwerking met de technisch specialisten is hierin essentieel.”

Jan en Erik spreken elkaar dan ook regelmatig: in een vast overleg worden trends en verwachtingen voor de komende tijd besproken. Jan: “Om een goede voorspelling te kunnen maken van de hoeveelheid benodigd product, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld de teeltomstandigheden.” Maar ook tussen de vaste overleggen door zijn de lijntjes kort en weten de collega’s elkaar te vinden. Een team van zes binnendienstcollega’s is opgeleid en gespecialiseerd in biologische gewasbescherming. Zij hebben regelmatig contact met klanten over dit onderwerp. “Maar soms krijgen we vragen waar we niet direct het antwoord op hebben. Korte lijntjes met de technisch specialisten zijn dan enorm fijn.”

Erik: “Of als een product niet leverbaar is, kunnen we samen overleggen welk product, eventueel van een andere leverancier, als vervanging ingezet kan worden.” “Dat is sowieso een groot voordeel van het werken met meerdere leveranciers. We hebben meer ruimte om tekorten op te vangen en de teler te kunnen beleveren op de momenten dat hij het nodig heeft.”, vult Jan aan. “Het is ons doel om geen ‘nee’ te hoeven verkopen.”

Erik vat het proces mooi samen: “Als technisch specialisten maken we samen met de teler een strategie met daarin onze adviezen verwerkt. Dit kan alleen slagen met de juiste producten, hoeveelheden, kwaliteit en timing. Daarvoor hebben we de ondersteuning vanuit de binnendienst en logistiek hard nodig. Het is daarom enorm fijn dat een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van de leveringen bij hen voorop staan.”

Naast een strakke samenwerking tussen binnen- en buitendienst, is een goed georganiseerde logistiek net zo belangrijk in deze groeiende markt. Jan vertelde vorig jaar over het logistieke proces in onderstaande video.

Weten wat Erik, of één van zijn collega’s voor u kan betekenen in de transitie naar duurzamer telen? Lees het hier.