23 maart 2020

Met je bloten voeten in het gras

Hoe zorg je ervoor dat een camping met 1150 jaarplaatsen en 450 kampeerplekken het hele jaar door een beetje groen blijft? “In de zomer verblijven hier zo’n 6.000 vakantiegangers.” In gesprek met eigenaar Patrick Troost van Camping Julianahoeve in Renesse en groeispecialist Bart Boot van Van Iperen over de uitdagingen, die een camping met zich meebrengt. “Als een veld er hier mooi groen bij staat, gaat het niet goed, want dat betekent dat we geen gasten hebben.”

In totaal heeft de Julianahoeve een oppervlakte van veertig hectare. “Afgelopen zomer hebben we een keer gemeten hoeveel mensen er gebruikmaakten van ons gratis wifi-netwerk. Dan heb je het over de camping en het strand hier vlakbij. Dat bleken er op een zeker moment 12.000 te zijn! Niet zo verwonderlijk dus dat er soms wel eens geklaagd wordt dat ons netwerk wat aan de trage kant is.”

De Julianahoeve behoort tot het topsegment in Nederland en in Europa. “Twee jaar geleden eindigde de camping als enige Nederlandse bedrijf in de top drie bij de ANWB verkiezing van beste campings van Europa!” De camping is aangesloten bij Ardoer en Holland Topcampings, samenwerkingsverbanden van kwalitatieve familiecampings in Nederland, die hun krachten bundelen op het gebied van marketing.Troost

De familie Troost kocht deze camping aan het strand van Renesse in 1999. Ze hadden toen al meerdere campings in Zeeland, die verpacht waren. De Julianahoeve was de eerste camping, waarvan ze zelf de exploitatie gingen uitvoeren. “Mijn vader, zus, zwager en ik hebben destijds allemaal onze banen opgezegd om ons fulltime op de campings te kunnen richten. In de loop van de jaren hebben we weer enkele vestigingen verkocht om ons volledig te kunnen focussen op de campings in Cadzand-bad en hier in Renesse. Ik doe dat nu nog samen met mijn zus en zwager.”

Families

Het grootste deel van Camping Julianahoeve bestaat uit jaarplaatsen. “Veel families staan hier al generaties lang.” Het geheim van het succes van beide campings ligt volgens Patrick vooral in de kwaliteit die ze bieden. “We zijn een echt familiebedrijf. Het is hier altijd netjes en verzorgd. En klantvriendelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast is het belangrijk dat er veel faciliteiten zijn voor jong en oud. Uiteindelijk gaat het erom dat je voldoet aan de vraag van de consument. Een campingplaats van 100 vierkante meter bijvoorbeeld voldoet niet meer; dat moet allemaal een beetje groter. Zo ben je continu bezig om de camping te verbeteren.”

Hersteltijd

Vroeger werd er alleen gekampeerd in de zomermaanden, maar tegenwoordig wil men het hele jaar door kunnen genieten van het buitenleven. De camping is nu nog gesloten in de wintermaanden, zodat de gasten geen last hebben van renovatiewerkzaamheden. Het gras kan dan ook weer een beetje bijkomen van het intensieve gebruik. De periodes van herstel worden echter steeds korter, want in de toekomst zal de camping wellicht ook in wintervakanties open gaan. De horeca is compleet vernieuwd en zij willen graag langer open gaan. Een dergelijke camping vraagt natuurlijk veel onderhoud. Zo heeft Troost 24 mensen in vaste dienst. ’s Zomers komt daar nog eens drie man bewaking, een animatieteam van 18 mensen en een schoonmaakploeg van 15 mensen bij. “De horeca en de supermarkt op de camping hebben we uitbesteed.”

Volgens Bart Boot van Van Iperen ligt de uitdaging vooral in de combinatie van het grote aantal gasten en de schrale grond in Renesse. “De bodem is hier nogal zanderig en heel schraal. Dat betekent dat je de beplanting veel vaker te eten moet geven. Maar dat kan niet als het hier helemaal vol staat met gasten. Wij zouden het liefst ’s zomers twee extra rondjes willen rijden met bemesting, maar dat is echt onmogelijk.”

Graszaad

Van Iperen is in Renesse leverancier van graszaden en meststoffen. “Maar belangrijk voor ons is natuurlijk het advies. Bart komt al jaren op de camping en kent de eigenschappen van de (zand)bodem en de groei van onze grassen en planten daardoor goed. Hierdoor kan hij goed technisch advies geven over de bodem en de te gebruiken producten. Het werken met Van Iperen bevalt ons prima. We hebben korte lijntjes en je kunt altijd van ze op aan. Komen we plotseling graszaad tekort, dan weet je zeker dat het vandaag of uiterlijk morgenochtend even langs wordt gebracht.”

Bart: “Als het om graszaden gaat, hebben we gekozen voor een meervoudig gazonmengsel met de componenten Engels raai-, veldbeemden roodzwenkgras. Engels raaigras is een snelkiemend grassoort en een snelle groeier, terwijl veldbeemd met zijn  ondergrondse uitlopers een dichte zode vormt. Roodzwenk is een voedingsarme grassoort en een goede zomerbetreder.”

Waar ook een belangrijke uitdaging ligt, is het beluchten van de campingvelden. De verdichting van de bodem op een camping is enorm. “Voordat we opnieuw inzaaien brengen we ook altijd een laagje dressgrond op. Dressgrond is een mengsel van fijn gezeefde teelaarde, waarbij een fijne aarde ontstaat die stabiel en waterdoorlatend is.”

“In het begin gebruikten we ook wel organische mest, maar dat kan vanwege de geur echt niet meer. Daar komt bij dat de mineralisatie bij organische mest te traag verloopt. We zijn daarom weer teruggekeerd naar minerale meststoffen, waarbij de afgifte over een langere periode gespreid wordt. Zowel op sportvelden als op campings maken we al jarenlang gebruik van de lente-, zomer en herfstmix.” De bodem langs de Zeeuwse kust is heel schraal en zanderig, waardoor meststoffen gemakkelijk uitspoelen. “Vaker bemesten met kleine hoeveelheden tegelijk zou het mooiste zijn op zulke grasvelden.”