21 maart 2018

Graan – onkruidbestrijding wintertarwe

Na de vorstperiode is de stand van de wintertarwe erg wisselend. De vroeg gezaaide percelen staan er vaak fris op en groeien goed door. Op enkele vroege percelen is echter nog wat reactie van de vloeibare bemesting zichtbaar. De koude omstandigheden in combinatie met de vloeibare meststof zorgen ervoor dat de tarwe even moet herstellen. Houd hier ook rekening mee als u een onkruidbestrijding gaat uitvoeren. Geef de tarwe de tijd om te herstellen na de bemesting. De onkruidbestrijding geeft immers ook een reactie op het gewas.

Het is belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden; een rv boven de 60% is belangrijk voor een geslaagde bespuiting en de temperatuur boven de 5 graden zijn. Na 4 uur zijn middelen regenvast.

Onkruidbestrijding graan

Advies:

Bij veel grassen:

Alena 1,00 ltr/ha + (let op: geen tulpen nateelt)
Fortuna Olie 0,50 ltr/ha  

 

Breedbladigen:

Capri Twin 0,225 kg/ha +
Fortuna Olie 0,50 ltr/ha +
(eventueel) Biathlon 4D 0,020 kg/ha

 

Beide:

Capri Twin 0,200 kg/ha +
Atlantis Star 0,20 kg/ha* +
Fortuna Olie 0,50 ltr/ha  

*(let op: 0,20 kg/ha Atlantis Star = 0,90 ltr/ha Atlantis OD!)

 

Resistente duist:

Atlantis Star 0,33 kg/ha +
Fortuna Olie 1,00 ltr/ha +
(eventueel) Capri Twin 0,200 kg/ha

 

Grasonderzaai:

Tapir 1,00 ltr/ha +
MCPA 2,00 ltr/ha +
(eventueel) Biathlon 4D 0,070 kg/ha  (bij grote onkruiden)

 

Bij grote ereprijzen:

Fox 1,50 ltr/ha (apart spuiten, lastig mengbaar)

 

Doorzaai zomertarwe

Door het natte najaar zijn er verzopen plekken in sommige percelen tarwe. Deze zijn daarna doorgezaaid met zomertarwe. Het is belangrijk om tijdens de onkruidbestrijding rekening te houden met deze doorgezaaide zomertarwe. Op deze percelen is het advies om de dosering en middelenkeuze aan te passen aan de stand van de zomertarwe. Dit is echt maatwerk, doe dit daarom in overleg met uw specialist.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.